« Putovanja
objavljeno prije 8 godina
ODLIČNA!

Kakva je voda na hrvatskim plažama?

Kvaliteta vode u hrvatskim kupalištima i dalje jedna od najviših u Europi, a čak 94,2% kupališta dobilo je izvrsnu ocjenu, pokazuje izvješće koje u srijedu objavila Europska komisija

Hrvatske su plaže - sjajne!
Hrvatske su plaže - sjajne! (Arhiva)
Više o

plaže

,

kupališta

,

kvaliteta vode

Europska agencija za okoliš (EEA) i Europska komisija svake godine prije početka turističke sezone objavljuju izvješća o kvaliteti vode za kupanje u svim državama članicama te u Albaniji i Švicarskoj. Izvješće sadržava analize uzoraka vode prikupljenih na više od 21000 obalnih i kopnenih kupališta

Više od 90% kupališta u 8 država članica imalo je prošle godine izvrsnu kvalitetu vode: u Luksemburgu svih 11 praćenih kupališta, na Cipru 99,1%, Malti 97,7 %, Grčkoj 97,2%, Hrvatskoj 94,2%, Italiji 90,6%, Njemačkoj 90,2% i Austriji 90,2%.

To što sva praćena kupališta u Hrvatskoj nemaju ocjenu izvrstan ne znači da je kvaliteta vode loša nego klasifikacija nije bilo moguća zbog nedovoljnog broja uzoraka. U Hrvatskoj nema kupališta s lošom ocjenom vode, a samo nekoliko kupališta ima ocjenu da su "zadovoljavajuće kvalitete".

Prema direktivi EU o vodi za kupanje, kvaliteta vode za kupanje može razvrstati kao "izvrsna", "dobra", "zadovoljavajuća" ili "loša", ovisno o zabilježenoj prisutnosti fekalnih bakterija.

Diljem Europe 2015. kvaliteta vode za kupanje dobila je lošu ocjenu u samo 385 kupališta. Udio kupališta s ocjenom "loše" pao je na 1,6% u 2015. s 1,9% 2014. godini.

Najveći broj kupališta s lošom kvalitetom vode utvrđeno je u Italiji (95 kupališta), Francuskoj (95 kupališta) i Španjolskoj (58 kupališta).

Udio kupališta s izvrsnom kvalitetom vode u Europi povećao se sa 78% 2011. na 84% 2015.

Glavni su izvori onečišćenja otpadne vode i vode iz odvodnih sustava s poljoprivrednih gospodarstava.

To se onečišćenje povećava tijekom obilnih kiša i poplava zbog prelijevanja odvoda i onečišćenih otpadnih voda koje se izlijevaju u rijeke i mora. Prije 40 godina u vode u Europi ispuštale su se bez nadzora velike količine nepročišćenih ili djelomično pročišćenih otpadnih voda.

Komisija izražava zadovoljstvo što su odgovarajući zakoni i dugogodišnje ulaganje u infrastrukturu otpadnih voda te druge mjera za smanjenje onečišćenja donijele izvrsne rezultate.

"Kvaliteta vode u 96% europskih kupališta prihvatljiva, a u 84% izvrsna. To je rezultat 40 godina ulaganja u kvalitetu vode i infrastrukturu otpadnih voda te učinkovitosti zakonodavstva EU. To je ujedno i dokaz da naš visoko razvijeni gospodarski prostor može stvoriti jednako visoke standarde zaštite okoliša", rekao je Karmenu Vella, europski povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.

"U sve više kupališta kvaliteta vode ne ispunjava samo minimalne, već i standarde izvrsnosti. U nekim gradovima ljudi se mogu kupati i u kupalištima smještenima u lukama", rekao je Hans Bruyninckx, izvršni direktor EEA-a.

26.05.2016. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh