« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
RIJEČ STRUČNJAKA

Kakva budućnost čeka Haiti?

Postoji opasnost da pomoć iz razvijenih zemalja ne stigne tamo gdje je najpotrebnija

(Getty Images)
Više o

UN

,

humanitarna pomoć

,

Haiti potres

,

Javier Zuñiga

Razoran potres koji je pogodio Haiti u utorak poslijepodne, prirodna je katastrofa koja je odnijela nekoliko tisuća života, uništila ionako skromne domove i infrastrukturu, a siromašno stanovništvo ostavila doslovno na ruševinama.

Javier Zuñiga koji je od 1983. radio na Haitiju kao stariji savjetnik Amnesty Internationala, odgovorio je na nekoliko pitanja novinarke Metro World Newsa.

Prije svega, kako pomoći tim ljudima?

Ono što im najviše treba zasigurno je liječnička pomoć i utočište. Bolnice su potpuno uništene i treba novčanim prilozima osigurati pomoć na licu mjesta. Svaka donacija može biti ključna.

"Čim se spusti prašina oko potresa, ljudi će ponovno zaboraviti na Haiti."

Koliko će potres poremetiti politički balans u zemlji?

Ne vjerujem da će doći do kaosa. Međutim, Haiti se ubraja među najsiromašnije zemlje svijeta i ne postoji osnovna infrastruktura što bi moglo dovesti do socijalnih nemira i krađa.

Koje su dugoročne posljedice potresa?

Kako vlada nema snagu i autoritet u cijeloj zemlji, postoji opasnost da pomoć i donacije razvijenih zemalja ne stignu na adrese gdje su najpotrebnije. Stoga je posebno važna uloga UN-a i drugih organizacija koje moraju spriječiti inače uobičajen scenarij: dogodi se elementarna nepogoda, stiže međunarodna pomoć i onda se ništa ne dogodi do sljedeće katastrofe.

U potresu su stradali i lokalni dužnosnici UN-a. Koja je bila njihova misija na Haitiju?

Mislija UN-a pod nazivom Minustah broji 20.000 vojnika, policajaca i civila koji od 2004. vode brigu o očuvanju mira nakon građanskog rata. Njihova uloga će se sada promijeniti i orijentirati na ponovnu izgradnju. Za razliku od drugih zemalja, na Haitiju ne postoji vojska koju se može pozvati u pomoć u slučaju nacionalnih katastrofa.

Piše: Elisabeth Braw/MWN
14.01.2010. 10:36:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh