« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
106 POGINULIH

Jedanaest smrtnih presuda za dvostruki bagdadski atentat

U dva atentata kamionima bombama na ministarstvo vanjskih poslova i financija prošlog kolovoza poginulo je 106 ljudi, a gotovo 600 je ranjeno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Irak

,

Bagdad

,

smrtna kazna

,

bombaški napad

Irački sud osudio je u četvrtak na smrt vješanjem jedanaest muškaraca optuženih za upletenost u dvostruki atentat izveden u Bagdadu 19. kolovoza, rekao je jedan sudski izvor, prenosi AFP.

"Osuđeni su na smrt za zločin koji su planirali", rekao je predsjednik suda u Bagdadu Ali Abdel Satar.

U dva atentata kamionima-bombama na ministarstvo vanjskih poslova i financija poginulo je 106 ljudi, a gotovo 600 je ranjeno.

Među osuđenima je i Salem Abed Jasem koji je priznao da je od jednog generala iračke vojske režima Sadama Huseina primio novac za atentate, prema sudskom izvoru.

Dva člana mreže Al-Kaide su među osuđenima na smrt, dodaje isti izvor. Oni su bili zatočeni u logoru u Bucca, južno od Bagdada, iz kojeg su pušteni prije zatvaranja logora.

Napadi 19. kolovoza bili su najkrvaviji u 18 mjeseci u Iraku. Dva kamiona s dvije tone eksploziva eksplodirala su ispred ministarstva vanjskih poslova i financija.

Bagdad optužuje Damask da zatvara oči na akcije istomišljenika bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina koji iz Sirije planiraju napade. (hina/metro-portal)

14.01.2010. 12:25:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh