« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
ŽIVITE DUŽE

Kako živjeti duže?

Svaka vrsta tjelesne aktivnosti bila je povezana s nižim rizikom smrtnosti od svih uzroka kod starijih odraslih osoba

Nema bez vježbanja
Nema bez vježbanja (Arhiva)
Više o

starost

,

vježbanje

,

dug život

Svi želimo živjeti dugo i zdravo... je li tako? Jest, sigurno... no, zašto onda svi radimo nešto pogrešno, misleći da "njih neće to pogoditi"? A, istina je - hoće, ako ne uvedete neke nove stvari u svoj život.

Prema trenutnim smjernicama za tjelesno zdravlje, odrasli bi trebali svaki tjedan barem dva sata vježbati snagu i dva i pol sata izvoditi umjerene do snažne aerobne aktivnosti.

Naime, otkriveno je da su stariji od 65 godina, koji su vježbali snagu od dva do šest puta tjedno, živjeli duže od onih koji su trenirali manje od dva puta tjedno.

"Svaka vrsta tjelesne aktivnosti bila je povezana s nižim rizikom smrtnosti od svih uzroka kod starijih odraslih osoba", rekao je za CNN autor studije, dr. Bryant Webber.

Kad su se ispitanici fokusirali na vježbe koje povećavaju snagu, izdržljivost i mišićnu masu, imali su 10 posto manji rizik od smrtnosti, dok su oni koji su se bavili isključivo aerobnim vježbama imali 24 posto manji rizik od smrtnosti. Dr. Webber kaže da je kod onih koji su kombinirali jedno i drugo rizik bio manji za 30 posto.

Nalazi su objavljeni u časopisu JAMA Network Open, a odnose se na sve dobne skupine, uključujući starije osobe. 

"Ovo otkriće sugerira da je aerobna tjelesna aktivnost i tjelesna aktivnost za jačanje mišića vrijedna tijekom cijelog životnog vijeka", dodaje dr. Webber.

Kroz studiju, istraživači su na kraju zaključili da su trenutne zdravstvene smjernice važne za odrasle osobe svih dobi, uključujući one od 85 i više godina.

24.10.2022. 20:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh