Kako žene trebaju piti?
Žene koje ponese alkohol nisu baš neki prizor (kao ni muški, uostalom), pa kako su blagdani uvijek vrijeme kad se nazdravlja, evo što trebate znati
Žene i alkohol često nisu najbolji prijatelji, a kako se u blagdanske dane stalno traže izlike za novu zdravicu, evo par savjeta koji će vam pomoći da ostanete trijezne.
Pripremite tijelo - uvijek gricnite nešto sitno prije uživanja u alkoholu. Ponavljamo - nemojte piti za vrijeme ručka. Pojedite sendvič i popijte čašu mlijeka pola sata prije nego se odlučite počastiti alkoholom. Masnoće u mlijeku će ublažiti agresivno djelovanje alkohola, a kompleksni ugljikohidrati u kruhu će vam osigurati dovoljno energije da izdržite večer.
Tjelesna forma - biti u formi je ključno u jačanju otpornosti na alkohol. Bolje je imati više mišića u tijelu nego masnoće jer na taj način imate više vode u sebi koja razblažuje alkohol. Osobe koje su tjelesno aktivne imaju i bolji metabolizam, što znači da se brže rješavaju alkohola. Malo šetnji, malo joge, malo bicikliranja i to je to. U slučaju da vam je omiljeno mjesto za izlazak u neposrednoj blizini, svakako prošećite barem 20 minuta prije bacanja na koktele.
Hladno je sjajno - prema istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta Lyon, ako pijete vino čija je temperatura pet stupnjeva Celzijevih ili niža, trebat će vam oko deset minuta dulje da ga iskapite. Malo leda u čaši također će razblažiti djelovanje alkohola, osjećat ćete se punijma i manje ćete piti, a malo vode spriječit će dehidraciju.
Mjehurići - šampanjac i pjenušava vina lakše se upijaju od običnih vina, ali to ne znači da imaju manje alkohola. Osim toga, upravo zbog te svoje pjenušavosti lakše udaraju u glavu. Važno je piti ih oprezno.
Piće uz ručak. Zaboravite na to! Vrijeme ručka je najgore moguće vrijeme da pijete jer su ženski hormoni u vašem tijelu na visokoj razini pa alkohol lakše ulazi u krvotok i na taj način u sve pore vašeg organizma. U prijevodu, jetra ne stignu procesuirati sav taj alkohol. Osim toga, alkohol remeti djelovanje probavnog sustava. Stručnjaci sa Sveučilišta Cornell tvrde da alkohol najbolje procesuiramo u vrijeme između 19 i 20 sati kad su nam razine hormona, naročito kod žena, na niskoj razini.
Novi komentar