« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
POPUT JURSKOG PARKA

Drevni mamuti jednog bi dana opet mogli hodati zemljom

Kako se čini, dlakavi mamuti mogli bi ponovo oživjeti, premda ne u tako bliskoj budućnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

DNK

,

eksperiment

,

Antonela Malis

U neobičnom eksperimentu nalik onome iz popularnog filma ˝Jurski park˝, DNK iz smrznutih ostataka izumrlog diva korištena je kako bi se ponovo proizvela njegova krv.

Otkriveno je kako je zvijer koristila više od debelog pokrivača krzna da očuva toplinu u Artičkim uvjetima prije 25,000 godina - naime mamut je imao neku vrstu antifriza u venama.

Znanstvenici vjeruju kako tehnika genetske adaptacije može biti korištena da se ponovo generiraju dijelovi tijela i proteini izumrlih životinja. Istraživač profesor Kevin Campbell sa Sveučilišta Manitoba u Kanadi objašnjava: ˝Ove molekule ne razlikuju se mnogo od procesa putovanja kroz vrijeme, te uzimanja uzoraka krvi od pravog mamuta.˝

Kako bi ponovo stvorili krv, znanstvenici su koristili DNK iz očuvanih kostiju smrznutog Sibirskog mamuta starog 43,000 godina. Također su korištene genetske informacije njegovog nasljednika, Azijskog slona.

Tako je otkriveno da se krv mamuta adaptirala na teške uvijete. Njegova ˝antifrizna krv˝ bila je sposobna nositi kisik kroz tijelo i na niskim temperaturama.

No ponovno stvaranje jednog prethistorijskog proteina ne znači kako znanstvenici mogu stvoriti i cijelu životinju. A s obzirom da se DNK ne može sačuvati u fosilima, ova tehnika se neće moći primijeniti na vrste koje su izumrle prije milijun i više godina.

03.05.2010. 09:33:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh