« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
ETO, POČNITE

Kako zadržati zdrav duh u zdravom tijelu

Starije osobe bi trebale izbjegavati vježbanje koje primjerice uključuje skokove i druge vježbe koje stvaraju neproporcionalno i naglo opterećenje zglobova i mišića

Mišići se mogu stvarati i u 90-toj
Mišići se mogu stvarati i u 90-toj (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

pedesete

,

zdravo tijelo

,

zdrav duh

Vježbanje je ključno za vitalnost duha i tijela, a promjena vrste vježbanja može osigurati kondiciju i snagu i nakon 50. godine života uvažavajući pri tom da s godinama zglobovi postaju manje fleksibilni, a oporavak od ozljeda sporiji je.

Istraživanja su pokazala da čak i 90-godišnja osoba može stvoriti mišićnu masu pa je 50. godina života dobar trenutak za odustajanje od aktivnosti koje pojačavaju opterećenje zglobova i prelazak na vježbi poput dizanja utega koji jačaju mišiće.

Dr. Wayne Westcott, autor knjige Vježbe snage nakon 50. kaže kako je održavanje vitkosti teže s godinama.

"Prosječan muškarac u dobroj kondiciji ima oko 85 posto mišića, organa, krvi, kostiju i kože i do 15 posto masti. Prosječna zdrava žena ima omjer 75:25", kaže Westcott.

"Veći je izazov s godinama to održati no ako radite vježbe jačanja snage možete održati omjer na 70:30", kaže on dodajući da starije žene gube do 4,5 kilograma 'zdravog dijela' svoje težine svakih deset godina.

Westcott smatra da je uz jačanje snage uz pomoć primjerice utega jednako važno aerobno vježbanje.

On dodaje kako bi starije osobe trebale izbjegavati vježbanje koje primjerice uključuje skokove i druge vježbe koje stvaraju neproporcionalno i naglo opterećenje zglobova i mišića.

22.09.2016. 11:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh