« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina
DOBAR SAVJET!

Kako ukloniti pesticide s namirnica

Pojedino voće i povrće tijekom godine se prska čak 26 puta: otkrivamo kako ukloniti pesticide s namirnica i ponovno ih učiniti zdravim za jelo

Riješite se pesticida
Riješite se pesticida (Shutterstock)
Više o

voće

,

namirnice

,

povrće

,

pesticidi

,

pranje

Jabuka tretirana pesticidima ima jednaku količinu vitamina i minerala kao i ona koja nije ni taknuta - ali da bismo iz voća i povrća dobili najvažnije, treba znati kako s njim postupati.

Urbana legenda kaže da trebate potopiti voće i povrće u sodu bikarbonu, ali mislim to je samo legenda, zato što dio pesticida penetrira ili se nalazi u samoj biljci što bi značilo da ne možete to isprati preko sode bikarbone.

Većina ovih modernih pesticida se topi u vodi i ne može preživjeti na visokim temperaturama.

"Jagode možemo oprati pod snažnim mlazom vode, ostaviti čak do pola sata unutar vode i onda tu vodu ponovno izliti van i ponovno isprati. Drugi način uklanjanja pesticida je guljenjem ili četkanjem povrća i voća", savjetuje Gluhak.

Sjećate se kako vas je majka učila da se salata pere list po list. I ne samo to. 

"Definitivno se preporuča da ju se duže pere, da ju se ostavi čak i namočenu nekoliko sati tek da je onda konzumira".

No sve navedeno ne vrijedi kada su agrumi u pitanju. Kod njih je potreban poseban oprez. Ako su tretirani - njihova kora nije za jelo niti za ribanje u kolače pa čak i ako ste limun ili naranču dobro izribali četkom. Ali pulpa je, kažu stručnjaci, potpuno zdravstveno ispravna za jelo iako i u njoj ima otrova.

05.05.2016. 13:35:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh