« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina
SVAKODNEVNE POTEŠKOĆE

Kako suzbiti dosadne zdravstvene boljke

Žgaravica, vjetrovi ili mamurluk na prvi pogled izgledaju kao nerješivi problemi, no ipak postoje brza i jednostavna solucija

Poteškoće koje imaju jednostavno rješenje
Poteškoće koje imaju jednostavno rješenje (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

stres

,

liječenje mamurluka

,

žgaravica

,

bijeli zubi

,

vjetrovi

,

valunzi

Svi smo se barem jednom u životu, ako ne i mnogo puta, digli na krivu nogu, pretjerali na večernjem izlasku ili pojeli krivu hranu. No, kako sanirati nastalu štetu? Žgaravica, vjetrovi, mamurluk i ostale dosadne, ali uobičajene zdravstvene boljke čine se nerješivim problemima, no vrlo često postoji brza soluciji ili pak kvalitetna preporuka koja će spriječiti ponavljanje.

Mrlje na zubima - Pića poput crvenog vina i kave mogu ostaviti na vašim bijelim biserima. Kemikalije iz pasti za zube mogu posvijetliti caklinu za par nijansi, no za konkretnije rezultate morat ćete posjetiti stomatologa. Pošto to sve košta probajte zube izbijeliti prirodnim putem. Ispasirajte jagode dok ne postanu kremaste, a potom dodajte sodu bikarbonu. Smjesu mekanom četkicom nanesite na zube i pustite da djeluje pet minuta prije nego što operete zube. Pazite da ovaj postupak ne radite češće od jednom tjedno jer bi kiselina iz voća mogla oštetiti caklinu.

Mamurluk - Pošto nema lijeka za mamurluk, apstinencija od alkohola je najbolji pristup za sprječavanje osjećaja mučnine i opće malaksalosti dan poslije, no svi znamo da je to nemoguće. Iako se mamurluk ne može spriječiti on se itekako može ublažiti. Između mnogobrojnih piva i žestice, napravite pauzu i popijte čašu vode ili voćnog soka, a i hrana nije loš izbor. Primjerice, kombinacija banane i pereca obnovit će zalihe natrija i kalija, te će povećati razinu šećera u krvi. U slučaju da sutradan ipak osjećate posljedice divlje večeri popijte tabletu protiv bolova koja će ublažiti upalne procese u tijelu koje je izazvao alkohol.

Vjetrovi - Određena hrana, primjerice grah i ostale namirnice pune celuloze, mogu izazvati pretjerano ispuštanje vjetrova. Jedini način kako ćete izbjeći potencijalno neugodne situacije jest da izbjegavate hranu koja vas napuhuje. Također, pokušajte kontrolirati ponašanja zbog kojih gutate zrak, poput pijenje gaziranih pića, žvakanje žvakaćih guma te halapljivo trpanje hrane u sebe.

Žgaravica - Neugodno peckanje u grlu izazivaju želučane kiseline koje se vraćaju u ždrijelo. Najbolje je da izbjegavate hranu i pića koja vam izazivaju žgaravicu. Najčešći krivci su pića koja sadržavaju kofein, čokolada te začinjena i ljuta hrana. Također, izbjegavajte alkohol jer bi on mogao opustiti sfinktere koji sprječavaju da sadržaj želuca vraća onim putem kojim je i došao. Žgaravicu možete ukloniti lijekovima poput gastala i rupuruta ili otopinom vode i sode bikarbone.

Stres i tjeskoba - Ključ za uspješno nošenje sa stresnim situacijama je spremnost. Dnevni raspored posložite prema prioritetima, nemojte odjednom rješavati nekoliko stvari, te obaveze ravnomjerno rasporedite tokom dana. Kada si već slažete raspored obaveza ostavite dovoljno vremena za jogu, meditaciju, vježbanje, disanje ili neku drugu tehniku za opuštanje. Ako vas stresna situacija zaskoči nespremne iza ugla, opustite se tako da pritisnete i držite 30 sekundi mesnati dio između palca i kažiprsta. Prema kineskoj medicini tu se nalazi točka koja vas oslobađa napetosti u gornjem dijelu tijela.

Valunzi - Žene u menopauzi često se susreću s iznenadnim temperaturnim fluktuacijama, čas im je vruće, čas im je hladno. Iako nema lijeka za valunge, mala studija iz 2008. pokazala je da meditacija i joga mogu prepoloviti epizode temperaturnih oscilacija i noćnog preznojavanja. Također, možete pojačati unos proizvoda koji sadrže spojeve koji oponašaju hormon estrogen poput sojinog mlijeka, tofua i edamamea - nezrelih mahuna soje.

19.06.2012. 22:40:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh