« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
SAVJETI

Kako stvarno protegnuti noge?

Problemi povezani s venama poput otečenih nogu, zglobova ili stopala, ponekad praćeni neugodnim osjećajem utrnulosti ili grčeva

Često vas bole noge? Evo rješenja!
Često vas bole noge? Evo rješenja! (Arhiva)
Više o

bol

,

noge

,

protezanje

Njemački liječnici podsjećaju da postoje jednostavni načini kojima se to može spriječiti ili ublažiti.

Postoje posebne vježbe koje pospješuju protok krvi u nogama, što smanjuje nakupljanje tekućine i njihovo oticanje.

Dobro je svakodnevno vježbati po pola sata jer to potiče rad krvotoka i smanjuje vjerojatnost od zadržavanja tekućine u donjem dijelu noge.

Da biste ojačali zidove kapilara konzumirajte namirnice bogate vitaminom C i flavonoidima te konzumirajte hranu s manje soli.

Ako morate dugo stajati ili sjediti, povremeno istegnite mišiće listova jer na taj način potiskujete krv uvis kroz krvne žile u listovima, čime se sprečava oticanje zglobova.

Svakodnevno je dobro popiti jednu do dvije šalice mlakog ili hladnog čaja od listova maslačka i stolisnika.

I sok od limuna može ublažiti oticanje zglobova jer potiče izlučivanje mokraće. Kao diuretici djeluju još i mrkva, krastavac, bijela repa i poriluk.

Aktivnosti poput plivanja, hodanja, vožnje bicikla ili plesanja, također će pomoći.

Dodatno, ljekarnici će vam preporučiti pojačano uzimanje tekućine zbog izbacivanja toksina iz organizma. Liječnici kažu da vodu ne treba izbjegavati zbog osjećaja nadutosti koji se ponekad javlja. Istodobno treba izbjegavati konzumaciju alkoholnih pića jer proširuje vene.

Da bi vam vene bile u dobrom stanju trebalo bi povesti računa o redovitoj stolici i zadržavanju vode u organizmu u čemu će pomoći neke namirnice. Riječ je o crvenome bobičastom voću - malinama, ribizlima, borovnicama, koje su pune vitamina B3, a on sprečava zadržavanje vode.

Usto na zidove vena dobro utječu vitamin E (biljna ulja), vitamin C (peršin, agrumi, jagode, općenito voće), betakaroten (narančasto voće i povrće), cink i selen.

Hodanje u cipelama s visokom potpeticom pogubno djeluje na stopala, jer se penje u listove. Idealno bi bilo nositi obuću ravnih potplata. Ako vam to ne odgovara, odlučite se za cipelu s potpeticom umjerene visine, otprilike 3 do 4 cm.

Preporučuje se i dvaput dnevno leći s podignutim nogama, tako da budu iznad kukova najmanje 20 minuta. Na taj se način iz zglobova uklanja višak tekućine.

Varikozne (proširene) i paučinaste vene uobičajen su znak venske insuficijencije i najčešće se javljaju u pretilih ljudi, pušača i onih koji se nezdravo hrane.

Veći rizik za pojavu toga stanja imaju i trudnice i osobe koje dugo stoje ili sjede na poslu.

04.10.2020. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh