« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 20 dana i 21 sat
MA DA?

Tinejdžeri su se spasili puberteta karantenom?

Njima izolacija nije bila na odmet: Kako je karantena spasila tinejdžere od horora puberteta

Spasili su se puberteta?
Spasili su se puberteta? (Arhiva)
Više o

tinejdžeri

,

karantena

Pandemija koronavirusa je promijenila mnoge aspekte svakodnevnog života. "Novo normalno" prisiljava nas da zanemarimo navike koje su nam usađene od ranog djetinjstva pa tako danas svjedočimo neugodnim situacijama kada jedna osoba pruži ruku, a druga samo stoji s nelagodnim smiješkom na licu.

Posebno stresno razdoblje za mnoge bilo je vrijeme karantene. Tišina na ulicama, ugašena svijetla u izlozima i prazne ceste bile su neobično, gotovo nestvarno iskustvo. Jedino utočište bile su trgovine koje su također imale skraćeno radno vrijeme.

Ipak, izolacija nije donijela samo negativne posljedice.

Naravno bilo je tu usamljenosti i dosađivanja, ali jedna grupa je zapravo u jednoj stvari profitirala od neobičnih uvjeta koji su preuzeli svijet - tinejdžeri.

Pubertet je po prirodi stresno razdoblje, a tome uvelike pridonosi i činjenica da tinejdžeri kroz sve te promjene zapravo prolaze u javnosti.

Život ne staje da se stignu prilagoditi pa su ishodi ponekad sve samo ne ugodni. No, neki su imali sreće. Nastava na daljinu im je omogućila da se sa svime suoče iz sigurnosti vlastite sobe, piše CNN.

"Za cure koje po prvi put oblače grudnjake ili dječake kojima počinje pucati glas, zapravo je dobro što kroz fizičke promjene prolaze kod kuće", rekla je dr. Katherine Williamson, pedijatrica iz Kalifornije koja ističe da nije samo djeci lakše, nego su i roditelji mirniji:

"Neke majke su rekle: "Hvala Bogu da je bila kod kuće da se ne mora s prvom menstruacijom nositi u školi".

Izostanak uspoređivanja

Kako ističe psihologinja Lisa Damour, još jedna pozitivna stvar je izostanak uspoređivanja s vršnjacima do kojeg neizbježno dolazi u tom razdoblju te kaže da usprkos tome što nekima nedostaje druženje, igralište nije uvijek najzdravije mjesto za učenje o tjelesnim promjenama.

"Kada se djeci mijenjaju tijela, ili kada se ne mijenjaju jednako brzo kao kod drugih, oni su veoma svjesni toga", izjavila je Damour.

Djeca ipak trebaju druženja

Ipak, uloga socijalizacije je neizmjerno važna te se roditeljima preporuča da nastoje organizirati sigurna druženja koja poštuju sve mjere i preporuke jer zamjena kontakta uživo s kontaktom na društvenim mrežama nije adekvatna. Bitno je ipak dati djeci da vode u toj priči, kaže Demour, jer onima koji su introverti je pandemija značajno ublažila pritisak i stres boravka u hipersocijalnom okruženju kao što je škola.

"Ako je dijete zadovoljno s razinom socijalnog kontakta koji imaju, roditelji se ne bi trebali miješati", rekal je Demour.

Iako je karantena sada priča koja je iza nas i djeca su se vratila u škole, neki od njih će se razdoblja potpune izolacije sjećati s olakšanjem jer su iz privatnosti svog doma mogli savladati jedne od najstresnijih promjena s kojima će se u životu suočiti. 

05.10.2020. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  armando
  05.10.2020. 10:38
  da tesko
 2. avatar
  Cranberry
  07.10.2020. 17:58
  Malo su bili zakinuti ali srećom nije trajalo dugo
 3. avatar
  armando
  07.10.2020. 18:37
  da bilo je tesko pusaaa
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh