« Život
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
SAVJETI

Kako štediti u kući

Svakim danom sve više postajemo svjesni klimatskih promjena diljem svijeta...

Budite racionalni
Budite racionalni (Arhiva)
Više o

štednja

,

obrnuta kuća

,

dom

Briga za okoliš počinje u našem domaćinstvu. Osim recikliranja, biranja ekološki prihvatljive ambalaže, ne bacanja hrane, također možemo pridonijeti i manjem trošenju resursa, kao što su voda i struja.

Vjerojatno već za sobom gasite svijetlo i ne puštate nepotrebno da voda teče tijekom, primjerice, pranja zuba. Vodu i struju trebamo i možemo uštedjeti i tijekom redovitih kućanskih poslova.

Evo par korisnih savjeta s kojima će vaše domaćinstvo postati još zelenije.

Kada kuhate nešto u velikom loncu, obavezno koristite poklopac jer će se tako sadržaj brže ugrijati, a to ujedno znači da trošite manje struje/plina.

Koristite štedne LED lampe i pripazite da svi aparati nakon korištenja budu ugašeni, a ne da su u standby modeu. To posebno pripazite kod računala koja često zaboravimo ugasiti.

Naravno, perilicu za suđe uvijek palite kada je ona puna. Nemojte biti lijeni i paliti je sa svega par tanjura. Isto tako je krivo mišljenje da se manje vode koristi prilikom pranja prljavog posuđa na ruke. Najbolja opcija je puna perilica koju ćete prati na "eco" programu.

Radijatore redovito čistite i održavajte. Naime, ako oni ne funkcioniraju, su začepljeni i prljavi, troše više struje/plina, a temperatura je i dalje jednaka. Stručnjaci također objašnjavaju da mnogo energije, a tako i novaca, možete uštedjeti ako i klimu i grijanje spustite za dva stupnja.

Redovito čistite svoje kuhinjske aparate. Naime, primjerice kuhalo za vodu i perilica za suđe, troše puno više struje ako su začepljene od kamenca.

Voće i povrće perite u zdjeli kako biste sačuvali vodu. Vodu iskoristite za zalijevanje sobnih biljaka. Možete je prebaciti u bocu kako biste imali vode u trenutku zalijevanja.

13.08.2022. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.08.2022. 17:20
    Vratit ce se mnogi na drva
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh