« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
ZAPAMTITE!

Kako spustiti kolesterol vježbanjem

Kako bismo kolesterol doveli u normalu nužno je prilagoditi prehranu i uvesti tjelovježbu u svakodnevicu

Plivanje je izuzetno korisno
Plivanje je izuzetno korisno (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

kolesterol

Kolesterol nije sam po sebi loš, štoviše, ključan je za zdravlje i sastavni je dio svake naše stanice. Kolesterol dobivamo iz dva izvora, prvi su naša jetra, a drugi namirnice životinjskog porijekla. S obzirom na izvor, razlikujemo endogeni kolesterol (onaj koji tijelo samo proizvodi) i egzogeni (koji unosimo kroz hranu).

Prehrana bogata mesom i ostalim namirnicama životinjskog porijekla može navesti jetra da proizvode više kolesterola no što je potrebno te izazvati velike zdravstvene probleme poput začepljenja krvnih žila, infarkta i moždanog udara. 

Kako bismo kolesterol doveli u normalu nužno je prilagoditi prehranu i uvesti tjelovježbu u svakodnevicu. Ovo su tri aktivnosti koje učinkovito snižavaju razinu lošeg kolesterola u organizmu, a podižu dobar kolesterol.

Biciliranje - troši otprilike isto energije koliko i trčanje, no ne opterećuje zglobove. Znanstvenici su u časopisu Journal of American Heart Association objavili studiju u kojoj stoji da su biciklisti u manjem riziku da razviju loš kolesterol od ljudi koji ne bicikliraju.

Plivanje - vjerojatno aktivnost koja najbolje djeluje na tijelo - čuva kralježnicu i zglobove te popravlja držanje. U studiji provednoj 2010. i objavljenoj u časopisu Metabolism Clinical and Experimental znanstvenici su usporedili zdravlje žena u dobi od 50 do 70 godina koje se hodanjem ili plivanjem. Otkrili su da se plivanjem bolje raspoređuje tjelesna mast, uz plivanje se brže mršavi i razine lošeg kolesterola su niže kod plivačica, nego kod žena koje hodaju.

Trčanje - studija objavljena 2013. godine u Archives of Internal Medicine pokazala je da dugoprugaško trčanje utječe na povećanje dobrog kolesterola u tijelu puno bolje od trčanja na kratke staze. Ako ste u formi, tenisice na noge i na stazu, a ako niste opet isto - napravite prvi korak.

23.10.2019. 15:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh