« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
ZAPAMTITE :)

Kako spriječiti povratak kilograma?

Istraživanja provedena na dijetama pokazuju da će većina ljudi, nakon dijete, vratiti dio - ako ne i većinu - kilograma koje su izgubili

Kako da ostanete ovakvi?
Kako da ostanete ovakvi? (Arhiva)
Više o

kilogrami

,

jo jo učinak

Dijete su toliko nabrijane da više ne znate koju biste počeli... pa kad krenete, obično brzo odustanete i vratite se na staru kilažu i starim problemima.

Između mnoštva kojekakvih razloga fenomena po kojem se ljudima nakon dijete ubrzo vraćaju kilogrami, na internetu su među popularnijima objašnjenja da je to zato što dijeta trajno uništava metabolizam.

No iako stoji da dijeta usporava vaš metabolizam, ona ga i poboljšava, i to na mnogo pozitivnih načina.

O čemu je riječ, objasnio je Science Alert.

Brzina metabolizma - kada govorimo o metabolizmu, obično mislimo na brzinu metabolizma. Što smo aktivniji, više kalorija sagorijevamo. A da biste dijetom izgubili kilograme, morate unijeti manje kalorija nego što ih trošite, sve kako biste natjerali tijelo da koristi svoje zalihe energije - poput masti - kako bi nadoknadilo nedostatak. Kao rezultat toga promijenit će se i vaš metabolizam.

Kome sve ostane metabolizam dugoročno usporen? - istraživanja pokazuju da se većina adaptivnih termogeneza događa tijekom same dijete kao privremeni odgovor na gubitak tjelesne mase. Zasad ne postoje definitivni dokazi koji podupiru ideju da metabolizam ostaje usporen dugoročno (dulje od jedne godine nakon dijete).

"Najveći gubitnik" - prilagodljiva termogeneza može započeti u roku od tri dana od početka dijete. Zbog toga je savjet da se s dijetom nastavi jednakim tempom, bez obzira na to što kilogrami više ne padaju.

Masne stanice ne nestaju - kada smršavimo, glavna promjena koju vidimo je smanjenje tjelesne masnoće. Ovo smanjenje zapravo je smanjenje masnih stanica, koje zapravo - ne nestaju. One se skupljaju, tjelesne zalihe goriva su prazne, a to uzrokuje pad hormona leptina.

Evo zašto je sve to korisno po nas

No, koliko god kontradiktorno zvučalo, sve te promjene zapravo rezultiraju učinkovitijim i u konačnici zdravijim metabolizmom.

Primjerice, manje masne stanice bolje su za naše zdravlje, jer prenapuhane "bolesne" masne stanice ne djeluju dobro u rješavanju viška šećera i masti. To može dovesti do visoke razine šećera i masti u krvi, povećavajući rizik od inzulinske rezistencije, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Dakle, dijeta tehnički ne uništava vaš metabolizam, već ga poboljšava pomažući mu da bolje radi.

08.03.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    08.03.2021. 18:06
    pokusat manje jesti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh