« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
SAVJETI

Kako spriječiti debljanje tijekom blagdana

Blagdani su doba godine kad dobivamo najviše poklona i kilograma, pa evo par savjeta kako spriječiti ovo drugo... prvo nam donosi veselje :)

Znamo što nas čeka...
Znamo što nas čeka... (Arhiva)
Više o

savjeti

,

debljanje

,

blagdani

Blagdani donose poklone - one lijepe i drage pod borom, no jednako tako i one neželjene u vidu viška kilograma zbog neumjerenosti u jelu i piću.

Sigurni smo da ste ove neželjene svake godine odlučni izbjeći, ali vam baš ne ide pretjerano dobro, pa vam donosimo desetak savjeta koje je prikupio Newsweek u razgovoru s brojnim nutricionistima.

Dakle, ako pitate stručnjake, ovo su ključne stvari za blagdansku vitku liniju:

Deklaracije - kada kupujete namirnice za pripremu blagdanskih objeda, čitajte deklaracije i provjerite koliko masti, šećera i kalorija one sadrže. Tako ćete i doznati koje namirnice treba izbjegavati.

Kretanje - nemojte sjediti dulje od sat vremena. Ako sjedite, ustanite ili prošetajte barem desetak minuta.

Manje porcije - nemojte pretrpavati tanjur hranom (osim povrćem, s njim ne možete pretjerati). Dvaput razmislite kada poželite drugu ili treću porciju. 

Masti - birajte namirnice s niskim razinama masti. Ako mast ne možete izbjeći, umjesto suncokretovog ulja i margarina koji su izuzetno nezdravi, koristite svinjsku msat, malsinovo ulje i maslac.

Način jedenja - jedite polako, koncentrirajte se na hranu, nemojte trpati u sebe. Jedite za stolom, izbjegavajte prejedanje pred televizorom. Uživajte u svojoj hrani.

Pića - gazirana pića prepuna su šećera, a alkohol je visokokaloričan. Pijte vodu, mineralnu ili svježe iscijeđene sokove. Ako pijete alkohol, izjegavajte koktele i posegnite radije za gemištom koji ima najmanje kalorija i najmanje alkohola. 

Rutina - pokušajte jesti otprilike svaki dan u isto vrijeme i držati se toga, pa makar jeli dva puta ili pet puta dnevno.

Šetanje - Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da ako namjeravamo biti zdravi i u dobroj formi, svakodnevno propješačimo barem 10.000 koraka što je ekvivalent 60-90 minuta umjerenog vježbanja. Danas postoje brojne aplikacije za mjerenje koraka (pedometar), a možete nabaviti i pametni sat koji će vam još više pomoći. 

Voće i povrće - savjetuje se dnevni unos voća i povrća najmanje pet puta dnevno (oko 400 grama). Uvijek imajte bananu, jabuku, mrkvu ili mandarinu u kući. 

Zdrave grickalice - umjesto čipsa, keksa i čokolada, grickajte voće, sjemenke ili niskokalorične jogurte.

13.12.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh