« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
MMMM

Još jedan dobar razlog za kavu

Znanstvenici su otkrili da kofein i EHT (spoj koji se nalazi u kavi) u kombinaciji sprječavaju nakupljanje otrovnih bjelančevina alfa-sinukleina u mozgu

Popijte još jednu...
Popijte još jednu... (Arhiva)
Više o

kava

,

zdravlje mozga

,

EHT

Kavoljupci, pozor - ako vam nedostaje razloga za još jednu kavicu, evo novoga koji izravno dovodi u vezu kavu i zdravlje mozga.

Ranije je već otkriveno da čuva jetra i štiti od razvoja dijabetesa tipa 2, a najnovije istraživanje o kavi, provedeno na Sveučilištu Rutgers  New Jerseyu pokazalo je da ovaj napitak smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti i demencije.

Znanstvenici su otkrili da kofein i EHT (spoj koji se nalazi u kavi) u kombinaciji sprječavaju nakupljanje otrovnih bjelančevina alfa-sinukleina u mozgu.

Istraživanje je provedeno na miševima koji su genetski bili podložni razvoju spomenutih bolesti. 

Znanstvenici su im prvo davali odvojeno kofein i EHT, a potom u kombinaciji. I jedna i druga metodaimala je učinka, samo što je druga (kofein i EHT zajedno bila bolja). 

Struka se nada da će ovo otkriće pomoći u razvoju lijeka protiv Parkinsona i demencije, odnosno lijeka koji će spriječiti degenerativne promjene na mozgu.

Zasad ne postoji lijek koji bi izliječio ova dva teška stanja, mnno postoje terapije koje mogu usporiti njihov razvoj i olakšati simptome. 

13.12.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh