« Biznis
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
POLITIKA

Kako se Rusija nosi s padom cijene nafte?

Početkom listopada barel nafte je još bio 85 dolara. U međuvremenu je cijena 20 dolara manja. Što to znači za zemlje poput Rusije koje žive od izvoza energenata? Izvještaj iz Moskve

Kako ide Rusima?
Kako ide Rusima? (Arhiva)
Više o

nafta

,

Rusija

,

cijena nafte

Posljednjih tjedana cijena nafte je pala za jednu četvrtinu. To je iznenadilo i stručnjake koji su zbog rasta privrede u SAD-u čak predviđali rast cijene nafte na 100 dolara po barelu.

Zato su sada svi vrlo oprezni s procjenama. Jaroslav Kabakov, analitičar ruskog investicijskog fonda Finam, smatra da je previše rizičnih faktora na političkoj razini: pooštrenje trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine ili sankcije Washingtona protiv Irana. „Ipak smatram da će se cijene nafte kretati između 65 i 70 dolara po barelu", zaključuje ovaj analitičar u razgovoru za DW.

Zahvala preko tweeta

Na kraju su tri države koje praktički diktiraju cijenu nafte. Na prvom mjestu je SAD koje su se posljednjih godina zbog tzv. frackinga popele na prvo mjesto svjetskih proizvođača nafte. Rusija se nalazi na drugom mjestu, Saudijska Arabija na trećem. Ono što precizne prognoze čini gotovo nemogućim su različiti interesi kojima se povode ove tri zemlje. Američki predsjednik Donald Trump želi niske cijene nafte kako bi poticao potrošnju u SAD-u. Njegovi tweet-ovi zato zvuče ovako: „Cijena nafte pada. Veličanstveno! To je nešto poput smanjenja poreza za Ameriku i čitav svijet. Uživajte u tome! Hvala Saudijska Arabijo i pusti da cijena i dalje pada".

No upravo Saudijska Arabija želi da cijena nafte osjetno poraste. Jer samo tako će Rijad imati dovoljno novca za prestrukturiranje svog gospodarstva u smjeru neovisnosti od nafte. Zato je Saudijska Arabija već započela sa smanjenjem proizvodnje nafte kako bi crnom zlatu porasla cijena.

Malo je vjerojatno da će Rusija slijediti ovaj primjer bez obzira na to kako će se razvijati cijena nafte. Domaći naftni koncerni poput Gazproma ili Rosnefa u posljednje vrijeme investiraju mnogo novca u pripremu novih naftnih polja na krajnjem sjeveru i modernizaciju infrastrukture. Zato je potreban svjež novac. Kremlj je službeno zadovoljan cijenom od 53 dolara po barelu što jamči uravnotežen državni proračun. Zato je sadašnjom cijenom od 62 dolara Moskva zadovoljna. I opuštena u slučaju daljnjeg pada.

Borba oko cijene nafte utječe i na tečaj rublje

Ali ta opuštenost ima i svoje granice. Jer, kako smatra Igor Nikolajev, direktor Instituta za ekonomske analize, ruska ekonomija još uvijek živi od izvoza energenata. „Ove godine se nakratko mogao steći dojam da se rublja oslobodila od cijene nafte. No trenutni pad cijene nafte se također odražava i na tečaj rublje koji je u padu", kaže Nikolajev za DW. Posljedice: strani kapital izbjegava Rusiju, ulagači su oprezni što koči gospodarski rast. No ruska privreda i dalje ovisi o cijenama sirovina. Rusija je nakupila zalihe u vremenima kada je barel stajao 80 dolara ali te rezerve neće trajati vječno, kaže Nikolajev.

Rusko gospodarstvo opterećuju daljnji čimbenici popit nespremnosti vlade u provođenju liberalnih reformi. Ulagači su oprezni i zbog nesigurnosti oko toga kako će izgledati sankcije koje bi SAD trebao uvesti protiv Rusije zbog Skripalj afere ili rata na istoku Ukrajine.

Što može OPEC?

Nikolajev isto tako vjeruje da će spremnost za prosvjede kod ruskih građana porasti kada će im prihodi pasti. Ove jeseni je Kremlj povukao neke poteze kako bi stabilizirao gospodarstvo zemlje. No mnogi Rusi su i dalje nezadovoljni. Realni prihodi, u usporedbi s dolarom, su u daljnjem padu. Mirovinske reforme su i dalje trn u oku mnogima. Unatoč padu cijena nafte na svjetskom tržištu, Rusi i dalje ne uživaju niže cijene derivata. U nekim dijelovima zemlje se Kremlj direktno umiješao ne bi li snizio cijenu benzina i tako udobrovoljio građanima. Stručnjaci poput Kabakova to smatraju pogrešnim iz gospodarskog stajališta ali politički razumljivo.

U međuvremenu Ruska središnja banka računa s tim da će cijena barela nafte pasti na 55 dolara po barelu a da će se inflacija kretati između pet i pet i pol posto. No kako će se dalje odvijati priča s cijenom nafte, o tomu će 14 zemalja proizvođača nafte sakupljenih u OPEC-u zajedno s Rusijom raspravljati sljedećeg mjeseca. No već unaprijed se ukazuje na velike rezerve u SAD-u što cijenu i dalje drži niskom. I financijske špekulacije posljednjih tjedana utječu na oscilacije u cijeni.

No neke precizne prognoze su i dalje nezahvalne. Nitko ne može predvidjeti koliko će biti oštra zima u SAD-u i hoće li kriza između Moskve i SAD-a napredovati a kinesko gospodarstvo i dalje doživljavati stagnaciju. Sve su to faktori nesigurnosti koji mogu utjecati na osjetljivu cijenu nafte.

Piše: Miodrag Šorić/DW
24.11.2018. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh