« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 1 dan
SAVJETI

Kako se riješiti zubobolje?

Postoji niz prirodnih lijekova kojima si sami kod kuće možemo pružati prvu pomoć protiv bolova

Problemi?
Problemi? (Arhiva)
Više o

bolovi

,

zubi

,

zubobolja

Zubobolja je jedna od najgroznijih stvari koje vam se mogu desiti, pogotovo ako vas lupi iznenada, a nemate pri ruci neki dobar anagetik.

No, postoji niz prirodnih lijekova kojima si sami kod kuće možemo pružati prvu pomoć protiv bolova. Iako ne mogu riješiti problem (odlazak zubaru je neizbježan), sljedeća sredstva učinkovito ublažavaju bolove:

Alkohol
Nakupine bakterija uzrokuju upale koje može ublažiti upravo alkohol. Pritom se alkohol ne pije nego koristi isključivo za ispiranje kako bi se zub dezinficirao, a bakterije uništile. Alkohol bi trebao biti na sobnoj temperaturi. Najučinkovitiji je konjak.

Kamilica
Tradicionalno sredstvo koje smanjuje upale. Svježa kamilica je pritom učinkovitija od stare i suhe. Potrebno je napraviti male vrećice, namočiti ih hladnom ili toplom vodom po želji i nekoliko minuta držati na bolnom mjestu u ustima.

Klinčići
Već je dugo poznato da klinčići ublažavaju zubobolju. Potrebno je kratko prožvakati klinčić, ali zdravim zubima jer izravan 'susret' začina s bolnim zubom može izazvati još veće muke

Luk
Luk je bogat eteričnim uljima koja pospješuju zdravlje. Kod zubobolje se sitno nasjeckani luk stavlja u papirnatu maramicu u kojoj ga je potrebno dodatno rukama izgnječiti kako bi se oslobodilo što više željene tvari. Takav oblog se potom nekoliko minuta drži na bolnom mjestu na obrazu.

Mješavina čaja
Mješavina se sastoji od dvije vrećice ili žlice čaja od mente te po četiri od melise i gospine trave. U čaj je potrebno dodati pet kapi valerijane. Prije konzumiranja čaj treba odstajati 15 minuta, a protiv bolova se najčešće piju dvije šalice.

Sol
Uvijek je prisutna u kućanstvu pa predstavlja brzo i praktično rješenje protiv bolova. U toploj vodi je potrebno otopiti što je moguće više soli te nakon toga dobro isprati zub (oko dvije minute). Oprez: Otopina se ne smije gutati jer je puno preslana za organizam.

Eto, ako imate takve muke, probajte ove stvari...

19.03.2024. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    19.03.2024. 16:49
    rakija puno pomaze
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh