« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana
SAVJETI

Što bi trebalo jesti, iako to ne volite

Tri vrste povrća koje bi svi trebali jesti, bilo da ih vole ili ne, sve zbog toga kako utječu na zdravlje

Znamo da ih ne volite, ali...
Znamo da ih ne volite, ali... (Arhiva)
Više o

špinat

,

prokulice

Određene vrste povrća konzumiraju se manje od ostalih i zanemaruju se njihove zdravstvene dobrobiti. Liječnica Deborah Lee otkrila je tri vrste povrća koje bi svi trebali jesti, bilo da ih vole ili ne, sve zbog toga kako utječu na zdravlje.

Patlidžan - patlidžan ne sadrži masti ni kolesterol, ali je zato bogat vlaknima. Liječnica ističe da je ovo povrće "bogato vlaknima, što je neophodno za dobro zdravlje crijeva, probavu i rad crijeva te sprječava apsorpciju kolesterola iz crijeva u krvotok". Sadrži velike količine antocijana koji mu daju tamnoljubičastu boju. Kako prenosi Express, dvije do tri porcije antocijana tjedno mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, sniziti krvni tlak i razine upalnih markera u krvotoku. Liječnica je preporučila da pojedete jednu trećinu patlidžana ili 80 grama patlidžana u jednom od pet dnevnih obroka

Prokulice - prokulice su bogate vitaminima i antioksidansima. Dr. Lee ističe da su vitamini i antioksidansi "važni za ljudsko zdravlje jer se suprotstavljaju oksidativnom stresu i smanjuju rizik od kroničnih bolesti, uključujući visoki krvni tlak, dijabetes tipa 2, bolesti srca i demenciju." Također, prokulice su bogate vlaknima koja pomažu u zdravoj funkciji crijeva, kao i u snižavanju kolesterola. Liječnica preporučuje da dva do tri puta tjedno pojedete porciju prokulica, što je oko 80 grama. Dodaje da ne treba pretjerivati s konzumacijom ovog povrća. "Konzumacija previše prokulica može uzrokovati prekomjerne plinove i nadutost. Isto tako, nemojte pretjerivati s konzumacijom ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi jer velika količina vitamina K u prokulicama može poništiti učinak protiv zgrušavanja", ističe liječnica.

Špinat - drugo povrće koje je liječnica izdvojila, jest špinat. Ovo zeleno lisnato povrće bogato je esencijalnim mineralima poput željeza, magnezija i vitamina C. Redovita konzumacija špinata ima mnoge zdravstvene dobrobiti, tvrdi liječnica.  "Špinat je bogat nitratima koji su vitalni jer pomažu u kontroli krvnog tlaka. Sadrži velike količine antioksidansa koji djeluju protiv oksidativnog stresa i snižavaju krvni tlak", ističe dr. Lee. Baš kao i prokulice, špinat sadrži i vlakna. "Vlakna nam pomažu da se dulje osjećamo sitima, pomažu u kontroli apetita i tjelesne težine, osiguravaju prolaz hrane duž probavnog trakta pravilnom brzinom, podržavaju rad probave, sprječavaju zatvor i smanjuju apsorpciju kolesterola", objašnjava liječnica. Preporučuje da se špinat tjedno konzumira dva do tri puta. 

 

20.03.2024. 10:27:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.03.2024. 16:59
    povrce se mora jesti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh