« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
PRIRODNI LIJEK

Kako se riješiti prehlade za jedan dan

Navečer ste osjetili prve simptome prehlade, a baš vam se i ne leži u krevetu danima - evo savjeta kako se prirodno riješiti napasti za jedan dan

Ako ne želite ovako danima, primjenite savjete
Ako ne želite ovako danima, primjenite savjete (Shutterstock)
Više o

lijek

,

prehlada

,

liječenje

,

narodni lijek

,

lijek za prehladu

Prehlada je zavladala od vrtića do radnih mjesta, a otpornih baš i nema previše. Rijetki si mogu priuštiti izležavanje u krevetu danima uz čajeve, limunade i ostale načine liječenja. 

Tako su pomislili i liječnici i sad tvrde da su uspjeli razviti sustav aktivnosti kojim se prehlade možete potpuno riješiti u samo jednom danu. 

Koraci su prilično jednostavni, a počinje se s jutarnjim tuširanjem nakon buđenja s bolovima u kostima, punog nosa i laganim kašljem. Vrući će vam tuš pročistiti dišne puteve parom, a toplina vode umanjit će bolove.

Sat vremena nakon buđenja i tuširanja navalite na prigodni doručak - kaša s miješanim bibičastim voćem. Kvalitetan je obrok nužan kad ste bolesni, čaša soka od naranče dat će vam puno vitamina C, a bobičasto voće ostale vitamine i antioksidanse za borbu s prehladom.

Začepljen nos i sinusi jedna su od neugodnosti koje donosi prehlada, pa bi bilo dobro tijekom jutra staviti lice nad toplu paru, koja će još jednom očistiti i umiriti dišne putove.

Oko podneva je potrebna žustra šetnja na svježem zraku, koja će prije ručka otvoriti apetit, poboljšati raspoloženje i imunitet. Ako niste baš jako prehlađeni, napravite i par kratkih vježbi.

Nakon šetnje slijedi ručak, lagan ali hranjiv - sendvič od piletine sa salatom. Proteini iz piletine ojačat će imunitet, stoga se natjerajte pojesti sve.

Kratak odmor iza ručka prekinite vrućim biljnim čajem, koji će pomoći izbaciti sluz iz tijela, a nakon toga će vam odlično doći još jedna čaša svježe iscijeđenog soka.

Večeru pripremite ranije, oko 18 sati, i obavezno ubacite malo curryja u hranu. Uz to, treba vam i đumbir, češnjak i, po mogućnosti, feferoni. Ovi su začini poznati po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, a usput će još jednom pročistiti sinuse.

Iza informativnih emisija na redu je vruća kupka, kada puna vode koja će vam svojom temperaturom opusiti umorne i bolne mišiće, a para će ponovno odraditi čišćenje dišnih puteva. 

Lijeganje je ranije, već oko deset, i obavezno odspavajte osam sati. San je ključan za oporavak tijela i vraćanje snage, stoga napunite baterije. Naravno, prije spavanja izbjegavajte kavu i alkohol, a i gledanje televizije. 

23.01.2014. 14:13:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    David Radić
    16.05.2015. 22:13
    Ma neznam prehlada i svibnju je užas sve kosti bole što napraviti
  2. avatar
    Ivanka
    26.12.2015. 21:15
    Meni uvijek najbolje pomogne češnjak. Samo jedan češanj ujutro i nema prehlade.
  3. avatar
    Branka
    08.02.2016. 08:08
    "Jedan češnjak u jutro" sigurno da niko sa prehladom se neće približiti i ostati će te zdravi! :)
  4. avatar
    cvijetin
    16.10.2016. 16:10
    češnjak ujutro na tašte i topli čaj zasigurno liječi prehladu.
  5. avatar
    Dragan Orena
    23.11.2016. 20:12
    Kako rijesti se gripe i zacepljenog nosa
  6. avatar
    Antonija
    13.05.2017. 15:05
    kako da se rijesim prehlade u jednom danu zasigurno?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh