« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
ODLIČNO!

Kako se riješiti prehlade prirodnim sredstvima

Hrana bi u ovo doba godine trebala biti minimalno termički obrađena kako bi zadržala što više hranjivih tvari, vitamina i minerala

Prehlade su zavladale, što sada
Prehlade su zavladale, što sada (Shutterstock)
Više o

lijekovi

,

voće

,

prehlada

,

imunološki sustav

,

povrće

,

antioksidansi

,

prirodni lijekovi

Sezona prehlada je već stigla, a dobar dio nas na prve znake prehlade trči u prvu ljekarnu i kupuje razne lijekove koji će u tijelu samo stvoriti dodatni kaos. Zato je dobro razumjeti što prehlada zapravo jest i kako si možete pomoći na prirodan način.

Znači, radi se o infekciji gornjih dišnih puteva, simptomi su razni, od iritacije grla i nosa do kašlja. Prehlade izazivaju virusi, a ne bakterije, stoga uobičajene stvari koje se koriste poput antibiotika potpuno neučinkovite, nepotrebne i krajnje štetne.

Kako viruse ne možemo ubiti poput bakterija, s njima se potrebno boriti na prirodan način, svojim imunološkim sustavom koji će viruse doslovno rastaviti. 

Vrijedi znati i da lijekovi iz ljekarni zapravo ne liječe prehladu nego potiskuju i ublažavaju simptome. Prema tome, najbolje je spriječiti zarazu, a to se postiže ispravnom i uravnoteženom prehranom i zdravim stilom života.

Pobrinite se da vam u tanjuru bude hrana bogata hranjivim tvarima, povrće, začini i ljekovito bilje unose u vaše tijelo prirodne vitamine, minerale i antioksidanse koji osnažuju vaš imunološki sustav.

Uz to, potrebno je piti dovoljno vode, kretati se, rješavati stresa i opuštati kao i izlagati se suncu u pravo vrijemekako bi vaše tijelo dobilo dovoljno vitamina D. 

Vjerovali ili ne, nakon prehlade postajemo imuni na nju, no kako postoji preko 200 različitih virusa koji izazivaju prehladu, nemoguće je postati otporan na sve. Ipak, kroz godine tijelo gradi imunitet, što se najbolje može vidjeti po podatku da su djeca prehlađena šest do osam puta godišnje u prosjeku, dok su stariji ljudi prehlađeni jednom ili nijednom u istom vremenskom razdoblju.

Voda je bitna u procesu osnaživanja imunološkog sustava jer je tkivo koje je dovoljno hidratizirano nije laka meta virusa, a voda čisti stanice i optimizira njihove funkcije.

Hrana bi u ovo doba godine trebala biti minimalno termički obrađena kako bi zadržala što više hranjivih tvari, vitamina i minerala.

Lijek koji sjajno tjera prehladu iz našeg tijela je popularna krepka kokošja juha, a to nije urbana legenda nego znanstveno utemeljena činjenica. Naime, piletina sadrži cistein, prirodnu aminokiselinu koja se oslobađa kuhanjem. Na temelju njega je i nastao farmaceutski spoj acetilcistein, koji služi za liječenje bronhitisa i infekcija dišnih puteva.

Uz to, djeluje kao mukolitik, razrjeđujući sekret u plućima, nosu i grlu i olakšava iskašljavanje i ispuhivanje nosa. Jednako tako djeluje i kokošja juha. U kokošju je juhu dobro dodati i češnjak, luk i čili, pa će još bolje otčepiti dišne puteve.

Što se tiče ostalih pripravaka koji jačaju imunitet, prirodni pripravci od ehinaceje, bijelog luka i đumbira najbolje vraćaju ravnotežu u tijelu i pomažu u borbi protiv prehlade.

29.11.2012. 13:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh