« Žene
objavljeno prije 11 mjeseci i 5 dana
RJEŠENJA

Kako se riješiti nadutosti tijekom PMS-a

Hormonalne promjene tijekom menstrualnog ciklusa, kao što su promjene estrogena i progesterona, mogu uzrokovati zadržavanje vode

Imate li problema s nadutošću?
Imate li problema s nadutošću? (Arhiva)
Više o

PMS

,

hormoni

,

nadutost

Zadržavanje vode, također poznato kao nadutost, čest je problem mnogih žena tijekom menstruacije. Hormonalne promjene tijekom menstrualnog ciklusa, kao što su promjene estrogena i progesterona, mogu uzrokovati zadržavanje vode. Osim toga, i drugi simptomi PMS-a poput zatvora i umora mogu sve to pogoršati. Ali ne brinite, nadutost je normalan dio ciklusa, a Intimina donosi detaljan vodič kako je staviti pod kontrolu.

Zašto dolazi do zadržavanja vode?

Menstrualni ciklus ima nekoliko faza: folikularnu, ovulacijsku i lutealnu fazu. Folikularna faza počinje prvog dana menstruacije i traje do ovulacije, nakon čega slijedi lutealna faza. Zašto je to važno? Zbog hormona, naravno. Hormoni upravljaju našim tijelima, a kada je riječ o zadržavanju vode, estrogen i progesteron su na vrhu liste. Estrogen doseže vrhunac oko ovulacije i počinje polagano opadati neposredno prije menstruacije. Razina progesterona počinje rasti nakon ovulacije (pripremajući tijelo za trudnoću), a ako ne zatrudnite, razina progesterona pada i počinje mjesečno krvarenje.

Nekoliko istraživanja pokazala su kako i estrogen i progesteron uzrokuju zadržavanje vode u tijelu. Također utječu na transkapilarni gubitak vode, kada više vode ulazi u meka tkiva u vašem tijelu, uzrokujući njihovo oticanje (najčešće grudi, gležnjevi, stopala i nožni prsti). Budući da su razine oba hormona visoke tijekom PMS-a (možda ste primijetili da ste punašniji i da su vam grudi posebno čvrste?), u ovom trenutku zadržavanje vode ima tendenciju biti izraženije nego tijekom ovulacije jer ga svi ostali simptomi PMS-a čine intenzivnijim i neugodnijim nego što stvarno jest.

Može li se nešto učiniti u vezi s tim?

Naravno! Iako je u potpunosti normalno, zadržavanje vode i dalje može predstavljati problem. Ali možete pomoći u ublažavanju nelagode. Evo nekoliko načina:

Pijte puno vode: ovo će pomoći u ispiranju viška soli i smanjenju zadržavanja vode.

Jedite uravnoteženu prehranu: smanjenje unosa soli i prerađene hrane te dodavanje više vlakana i hrane bogate kalijem poput banana može pomoći u regulaciji vode u tijelu.

Redovito vježbajte: ovo održava protok krvi i pomaže smanjiti nakupljanje tekućine.

Isprobajte kompresivne čarape: ako su vam noge natečene, one mogu pomoći u smanjenju oticanja i nelagode.

Provjerite svoje hormone: ako je vaše zadržavanje vode uzrokovano hormonskom neravnotežom, razgovarajte sa svojim liječnikom o načinima na koje možete regulirati svoje hormone.

Smanjite stres: Stres može dovesti do zadržavanja vode, stoga pronađite načine da ga kontrolirate, poput meditacije, dubokog disanja ili joge.

Ukratko, zadržavanje vode tijekom PMS-a normalno je za mnoge žene zbog hormonalnih promjena. Može biti neugodno, ali postoje načini da ga se ublažite, kao što je hidracija, zdrava prehrana, vježbanje i smanjenje stresa. Razumijevanjem uzroka i poduzimanjem potrebnih koraka možete smanjiti učinke zadržavanja vode.

20.05.2023. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh