« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
SAVJETI

Kako se riješiti grlobolje prirodnim lijekovima

Hladno vrijeme donosi i grlobolje, koje znaju biti prilično neugodne, pa evo nekoliko savjeta za prirodno rješavanje problema

Kako se lako riješiti grlobolje
Kako se lako riješiti grlobolje (Arhiva)
Više o

savjeti

,

čaj

,

prirodni lijekovi

,

grlobolja

,

grgljanje

,

inhaliranje

Kad s hladnim danima počnu grlobolje, najbolje se ove neugode riješiti što prije, pa donosimo nekoliko savjeta kako na prirodan način liječiti grlobolju.

Grgljanje fiziološkom otopinom od 250 ml vode i čajne žlice soli koju kratko prokuhate smanjuje simptome bola u grlu i pomaže izbaciti viruse iz organizma. Grgljajte pet puta dnevno, svaki put, naravno, ispljunite tekućinu nakon desetak sekundi grgljanja.

Ako u vruću vodu ubacite vrećicu kamilice, stavite malo limuna i naribanog đumbira i ostavite pet minuta da se malo ohladi, a zatim nabacite ručnik preko glave i inhalirate kroz noz i usta pet do deset minuta, odmah ćete se osjećati bolje.

Kad vas grlo baš jako boli, napravite čaj od cvjetova kamilice i u njega uronite čisti ručnik dok je još vruć. Nakon što se ručnik malo ohladi, zarolajte ga po dužini i zamotajte oko vrata. Postupak ponovite nekoliko puta, svaki put podgrijavajući čaj.

Naravno, postoji i cijeli niz napitaka kojima se grlobolja može riješiti u kratkom vremenu, kao primjerice topli napitak od limuna i meda. U 250 ml vode dodate dvije žličice meda i zagrijete pazeći da ne provrije. Kad je ugrijano, dodate dvije žličice limunovog soka i polagano popijete dok je toplo.

Čaj od kajenskog papra radi se tako da pomiješate čaj od mente, čaj od limuna, žličicu meda, sok jednog limuna i pola žličice kajenskog papra. Sve dobro promiješate i maknete s vatre prije nego što zakipi, pa popijete dok je vruće.

Ako pomiješate dva prstohvata sode bikarbone, pola žličice cimeta i žličicu šećera s 250 ml mlijeka i promiješate na laganoj vatri, pazeči da ne provrije, pa dodate žlicu meda, grlo će vam nakon ovog napitka biti bolje u trenu.

Za kraj, jedan malo više hedonistički napitak: pomiješate čaj od limuna, kamilicu i zeleni čaj sa žličicom meda, đumbirom i limunovim sokom dobit ćete prirodni analgetik pun antioksidansa kojem za začin možete dodati malo whiskeya. Uživajte!

 

28.11.2013. 08:50:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Josip Radisic
    31.05.2016. 11:44
    Probao sam sve, nista ne pomaze.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh