« Život
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
SAVJETI

Kako se rashladiti bez klime?

Za one koji imaju klima uređaj ljeto je podnošljivo, ali postoje načini za rashlađivanje čak i ako nemate skupi klima uređaj koji troši puno struje

Nemate klimu? Nema problema!
Nemate klimu? Nema problema! (Arhiva)
Više o

klima

,

savjeti

,

rashlađivanje

Vrijeme je velikih vrućina i to se neko vrijeme neće promijeniti. Onima koji loše podnose visoke temperature ostaje samo da se nadaju kako temperature neće rasti još više, iako vjerojatno hoće.

Za one koji imaju klima uređaj ljeto je podnošljivo, ali postoje načini za rashlađivanje čak i ako nemate skupi klima uređaj koji troši puno struje.

1. Spustite rolete

Iako se ovo čini vrlo jednostavno, mnogi ne znaju da čak 30 posto topline u stanove ulazi kroz prozore. Jednistavnim spuštanjem roleta ili navlačenjem zavjesa temepreatura u stanu će pasti i do 5 stupnjeva.

2. Budite pametni s vratima

Zatvaranje vrata tijekom najtoplijeg dijela dana će spriječiti da se miješa zrak iz prostorija koje su hladnije sa zrakom iz toplijih prostorija. No, tijekom noći vrata rastvorite kako bi hladniji zrak cirkulirao stanom.

3. Umjesto klime prilagodite ventilator

Čak ni klima uređaj ne može simulirati svježi morski povjetarac, ali zato vam tu može pomoći ventilator. Napunite kantu s ledom i postavite ju ispred ventilatora. Zapljusnut će vas svježi zrak koji će vas u trenu rashladiti.

4. Mijenjajte plahte

Osim što ćete osvježiti sobu, plahte od materijala poput flanela nisu dobro rješnje tijekom ljetnih mjeseci. Koristite tanke, pamučne plahte.

5. Stropne ventilatore namjestite da se vrte suprotno od smjera kazaljke na satu

Oni koji imaju ovakva pomagala iznenadit će se kad saznaju da se oni moraju namještati ovisno o godišnjem dobu. Dobro je da se tijekom ljeta ventilator vrti suprotno od smjera kazaljke na satu jer će to stvoriti ugođaj hladnog povjetarca. S obzirom da se ovakvi ventilatori najviše koriste u ugostiteljstvu, gosti će vam biti zahvalni.

6. Fokusirajte se na temperaturu svog tijela, a ne vašeg stana

Ako su vaši preci živjeli bez klima uređaja, možete i vi. Od ispijanja hladnih pića, do hladnih obloga koje ćete staviti na vrat i zglobove... Sve to će vam pomoći da se ohladite iznutra.

7.Koristite napu

Ovaj uređaj pogotovo će vam dobro doći tijekom kuhanja jer izvlači topli zrak iz prostora u kojem obitavate.

8. Učinite svoj krevet hladnim

Napunite termosicu vodom i ostavite ju u hladnjaku. Nakon toga je prije spavanja izvadite i stavite u podnožje kreveta. Hladnoća će se otpuštati tijekom cijele noći. Nije loše ni malo navlažiti plahte.

9. Pustite noćni zrak u stan

Ljetne noći su daleko hladnije od dana pa je pametno otvoriti sve prozore i balkonska vrata kako bi svježi zrak istjerao vrućinu koja se tijekom dana nakupila u kući. Morate samo paziti da zatvorite sve prozore prije nego ujutro izađe sunce.

10. Koristite roštilj

Čini se očito, ali treba napomenuti kako kuhanje na štednjaku dramatično podiže temepraturu u stanu. Zato je bolje iznijeti roštilj i jelo pripremiti na otvorenom.

11. Napravite dugoročna poboljšanja

Ako zaista ne volite koristiti klimu možete napraviti nekoliko izmjena na svom domu kako biste i sljedećih godina tijekom ljeta snizili temperaturu. Prozori s izolacijskim pokrovom su pametan izbor, a nije loše posaditi biljke ispred prozora koji su na udaru sunca.

20.07.2016. 15:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh