« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 12 godina
POBIJEDITE VRUĆINU

Kako se rashladiti bez klima uređaja

Donosimo kratki vodič za sve one koji ne mogu računati na spas u klima uređaju, a traže način za preživljavanje ljetne žege

ventilator klima vru?ina
Više o

vrućine

,

toplinski udar

,

ljetne vrućine

,

klima uređaj

,

ventilator

Iako smo službeno još jedan dan u kalendarskom proljeću, dnevne temperature naših gradova koje redovito prelaze 30 stupnjeva više nego jasno pokazuju kako je ljeto već odavno zakucalo na naša vrata. Upravo je to vrijeme kad se mnogi, potaknuti nesnosnim vrućinama, odlučuju na kupnju klima uređaja u zadnji čas. Nažalost, većina se njih neugodno iznenadi kad čuje koliko dugo mora čekati na instalaciju tek kupljenje klime, a isto vrijedi i za one koji žele servisirati postojeću, budući da su servisi za vrijeme toplinskih udara naprosto prebukirani.

Upravo smo zbog toga odlučili napraviti kratki vodič za sve one koji ne mogu računati na spas u klima uređaju, a traže način za preživljavanje ljetne žege.

Želite li napraviti „klimu" kućne izrade, treba vam jedan obični ventilator i velika posuda s ledom. Sve što trebate jest staviti posudu (što širu, to bolje) ispod ventilatora i upaliti ga na najsporiju brzinu. Ovakav će „uređaj" donekle simulirati rad klasičnog klima uređaja, ali ipak nemojte očekivati čuda.

Izbor plahti još je jedna od stvari koja vam značajno može olakšati patnju u vrućim ljetnim noćima. Umjesto klasičnih pamučnih plahti (o sintetici ne treba ni trošiti riječi) koristite lanene, budući da je na njima značajno ugodnije spavati pri velikim vrućinama.

Hrana je također važan faktor, i pritom ne mislimo samo na klasične ljetne poslastice poput sladoleda. Iako liječnici uglavnom savjetuju izbjegavanje ljute hrane, više je istraživanja pokazalo kako to uopće nije loše izbor za vrijeme ljetnih mjeseci, budući da će takva hrana potaknuti znojenje, a s njim i bolje rashlađivanje tijela. Naravno, masnu i slanu hranu zaboravite.

Jedan od dobrih trikova za rashlađivanje jest i kupanje u toploj vodi. Iako nam instinkt govori kako bismo se ljeti trebali kupati u hladnoj vodi ako se želimo osvježiti, topla voda puno će bolje potaknuti vaše tijelo na hlađenje od one hladne.

Želite li se brzo rashladiti, odlična ideja je i nošenje marame prethodno namočene u hladnu vodu oko vrata. Isto možete učiniti i sa sportskim znojnicama. Možete namočiti i majicu, koju onda trebate obući prije polaska u krevet. Poslužiti mogu i jastučnice/plahte koje ste prethodno kratko stavili u ledenicu hladnjaka.

Konačno, nikad ne podcjenjujte važnost održavanja tijela hidriranim. Pijte puno tekućine, posebice vode i čaja. Dehidriranost je najbrži način da si potpuno pokvarite kvalitetu sna, koja će vam trebati za pravilno funkcioniranje preko dana. Sretno!

20.06.2012. 14:54:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Dostava pića Zagreb
    21.06.2012. 01:29
    Nema života bez čilija, papra i feferona.
  2. avatar
    segor19871211
    24.06.2012. 21:31
    imam ventilator :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh