« Život
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
SAVJETI

Kako se pravilno čuvaju namirnice

Hladnjaci su u ovo doba godine obično puni do vrha zbog blagdana, pa evo par savjeta kako ispravno čuvati namirnice

Što se drži u hladnjaku, a što ne?
Što se drži u hladnjaku, a što ne? (Arhiva)
Više o

namirnice

,

čuvanje namirnica

,

pravila

Čuvanje namirnica kako bi što duže zadržale kvalitetu i jestivost naročito je važno pitanje tijekom ljeta - zbog vrućina - i upravo u prosincu, zbog blagdanskih delicija koje pripremamo.

No, to nije najjednostavnija stvar na svijetu - ne možete sve jednostavno nagurati nogom u hladnjak i nadati se da se neće pokvariti, ima tu prilična količina pravila koje trebate znati.

Stoga, evo malog vodiča za pravilno čuvanje namirnica:

Avokado i banane - nezreo avokado nemojte držati u hladnjaku jer hladnoća će usporiti proces dozrijevanja. Držite ga vani dok ne dozrije, a onda ga, ako ga nećete odmah pojesti, stavite u hladnjak. Da izbjgete tamnjenje avokada, utrljajte malo limunovog soka na meso i zamotajte ga u plastičnu foliju. Tako može stajati u hladnjaku dan ili dva.

Bosiljak - kao i rajčica, bosiljak ne ponosi dobro hladnoću. Preporučuje se da ga držite vezanog u bukete sa svježim cvijećem kako bi ostao svjež. Ako ga želite zamrznuti, isjeckajte lišće, prelijte ga vodom i stavite ga u zamrzivač. Promijenit će boju i postati taman, ali okus će mu ostati isti.

Breskve, šljive i kruške - ovo voće sadrži etilen koji ubrzava truljenje. Neko voće i povrće je osjetljivo na ovaj plin. Špinat će tako uvenuti ako ga stavite uz jabuke i breskve. Voće koje proizvodi velike količine etilena treba držati odvojeno od ostalih namirnica. U ovu grupu se ubrajaju jabuke, marelice, avokado, zrele banane, smokve, mango, kivi, nektarine, papaja, ali i povrće poput krumpira i rajčice. Plin će upropastiti namirnice poput šparoga, nezrele banana, brokule, kupusa, mrkve, krastavaca, češnjaka, peršina, graška, luka, tikvica, itd.

Jaja - jaja upijaju mirise iz okoline. Ako u hladnjaku čuvate nešto snažnog mirisa, jajima je bolje vani. Ipak, uvijek se trebaju skladišiti na konzistentnoj temperaturi, a optimalno je da ona bude ispod 20 stupnjeva.

Kečap - ako ga možete pojesti za manje od mjesec dana, ostavite ga na polici. Ako ne, bocu držite u hladnjaku.

Kruh - čuvanje kruha u hladnjaku nije dobro jer ga isušuje. Iako hladnoća usporava stvaranje plijesni, kruh će se u hladnjaku brže "ustajati". Najbolji način da osvježite kruh ako je već ustajao je da ga prelijete vodom i potom desetak minuta zagrijavate u mikrovalnoj. U zamrzivaču ga možete čuvati i do tri mjeseca, ali jednom kad ga odmrznete, pojedite ga.

Luk i krumpir - nađite hladno i tamno mjesto bez vlage i tamo držite luk i krumpir. Šećeri koje sadrži luk održat će ga svježim. Ipak, ne držite ga preblizu krumpiru jer bi mogao brže proklijati.

Orasi i ulja - proizvodi od orašastih plodova i prirodna ulja trebaju se čuvati u hladnjaku kako bi zadržala svježinu i maksimalnu kvalitetu.

Rajčica - rajčice dozrijevaju na sobnoj temperaturi. Ako ih stavite u hladnjak postat će gnjecave i bez mirisa. Čuvanjem u hladnjaku nepovratno se mijenja okus rajčice.

Sir - omatanje sira folijom prije odlaganja u hladnjak ubrzava proces propadanja. Sir je najbolje čuvati u papiru jer on služi kao brana koja spječava sir da se suši ili da upija previše vlage iz hladnjaka. Prema proizvođačima sira, piše Telegraph, sir je najbolje čuvati cijeli. Ako kupujete sir u komadima, onda ga čim prije pojedite, savjetuju. Ovo nije uvijek najpraktičnije, ali zapamtite da su veći komadi sira uvijek bolji od manjih.

Šampanjac - čuvanje šampanjca i drugih pjenušavih vina u hladnjaku, moglo bi utjecati na njihov okus, tvrdi Marie-Christine Osselin iz Moët & Chandon'sa. Pjenušava vina trebala bi se čuvati na hladnom i mračnom mjestu na kojemu je temperatura trebala biti približno ista cijelo vrijeme. Hladiti ih trebate tek prije posluživanja. Kratko ga možete čuvati u uspravnoj boci, ali ako ga duže vrijeme nećete piti, bocu položite vodoravno. Sir voli vlagu pa ako imate vlažan podrum, on je idealno mjesto za čuvanje sireva.

01.12.2017. 16:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh