« Život
objavljeno prije 14 godina
DRESS TO IMPRESS

Kako se odjenuti za razgovor za posao

Iako nije presudna i najvažnija, odjeća u kojoj ćete se predstaviti na razgovoru za posao treba biti vaš plus, a ne minus

razgovor za posao odjeća
razgovor za posao odjeća (Shutterstock)
Više o

dress code

,

razgovor za posao

,

online

,

porezni razredi

Idete na razgovor za posao i bojite se da ono što ćete odjenuti možda može imati utjecaja na to hoćete li dobiti posao? Evo nekoliko savjeta i smjernica kako pogoditi pravu kombinaciju.

Prije nego što krenete u potragu za pravom odjećom, razmislite za kakav posao imate intervju - različite tvrtke imaju različiti ''dress code''. Tako banke, osiguravajuća društva ili odvjetnički uredi zahtijevaju puno konzervativniju odjeću nego zanimanja vezana uz kreativnost (zabavna industrija, mediji ili marketing).

Svakako morate paziti da ne pretjerate. Na primjer, ako se natječete za mjesto tajnice u kostimu s potpisom nekog modnog kreatora, koji si možda ne može priuštiti ni menadžerica koja je tri pozicije iznad vas, ishod vjerojatno neće biti pozitivan. Zato je uvijek bolje biti jednostavan - elegantan, ali bez pretjerivanja.

Općenito se može reći da je osnova uspješne odjevne kombinacije za razgovor za posao ovaj trio: kostimi (kombinacija suknje ili hlača), odijela (sako može biti od istog ili različitog materijala) te suknja ili hlače u kombinaciji s nečim drugim.

Ako ste mršavi, odaberite uske ravne hlače, a ako imate jače noge odaberite ležerniji tip hlača. Suknja može biti uska (kroj olovke), ali i široka, ovisi o tome što vam bolje stoji. Ono što je važnije je duljina suknje - ne smije biti kraća nego do koljena.

Što se najlonki tiče, neka budu mat, sa što manje sjaja. Izvrstan izbor za razgovor za posao su košulje - idealna je bijela, ali ako vam ta boja ne pristaje odaberite neku drugu, samo da ne bude prenapadna.

Na kraju, pred ogledalom isprobajte odabranu kombinaciju u pozi u kojoj će vas većinu vremena na intervjuu gledati poslodavac, dakle sjednite. Naime, nema ničeg goreg nego kad u zadnjem trenu shvatite da vam je suknja prekratka ili da su vam čarape poderane.

08.06.2010. 00:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh