« Seks
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
EHHH...

Kako se mijenja seks kroz godine i - zašto?

Kako se seksualna želja mijenja s godinama prolaze li muškarci i žene kroz iste promjene kada govorimo o seksu?

Ne ide sve glatko...
Ne ide sve glatko... (FreeDigitalPhotos)
Više o

brak

,

seks

,

godine

Seksualna privlačnost između dvoje ljudi gotovo da se u nekim slučajevima može vidjeti golim okom. No, niti to nije vječno - veza uđe u rutinu, a dođu i djeca. Mnogi zaborave da je kemija uopće postojala. Kako se seksualna želja mijenja s godinama prolaze li muškarci i žene kroz iste promjene kada govorimo o seksu?

Nedavno je u online izdanju knjižnice Američkog Inistituta za zdravlje objavljena studija koja se bavila seksualnim ponašanjem supružnika. U njoj su korištenio podaci dvije prethodne studije.

U jednoj su sudjelovala 72 heteroseksualna para, a u drugoj 135 heteroseksualnih parova. Ispitanici su ispunili upitnik nedugo nakon vjenčanja te su ga ponavljali svakih šest do osam mjeseci, ukupno sedam puta.

Na početku studije među supružnicima je postojala jaka seksualna želja, koja je kod muškaraca bila izraženija nego kod žena. U idućem razdoblju seksualna želja žena osjetno je padala u odnosu na muškarce, odnosno kod njih nije padala uopće.

Nakon dolaska djece kod žena je seksualna želja nastavila opadati, dok je kod muškaraca i dalje bila ista.

Ista situacija nastavila se i kroz godine briga i stresa povezanih s roditeljstvom. 

Treba naglasiti da je ovaj obrazac bio isti bez obzira jesu li ispitanci govorili o seksualnoj želji za svojim partnerom ili općenito.

Zanimljivo je da smanjenje seksualne želje kod žena utječe negativno na zadovoljstvo oba supružnika brakom, dok manjak seksualne želje kod muškaraca ne utječe. 

Ne nužno, piše Psychology Today.

Iako nas zaključci studije mogu navesti na mišljenje da žene imaju slabiju seksualnu želju, od muškaraca, to nije točno. Jedno odo objašnjenja je da se mijenjaju prioriteti, što utječe na seksualnu želju. 

Kada žena uđe u brak i postane majka, njezin fokus se sa seksa prebacuje na obitelj, dok muškarci i dalje imaju nagon za stvaranjem potomstva. 

Drugo objašnjenje je da se muškarci ne mogu pomiriti s činjenicom da im opada seksualna želja jer to, smatraju, nije u skladu s društvenim normama. Teško im je samima sebi priznati pa onda i drugima da nisu potentni koliko su bili.   

24.09.2019. 21:43:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    25.09.2019. 09:43
    u 20ima odliuan u 30ima dobar u 4oima najbolji u 50ima tako tako 60 gotovo haha
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh