« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana
EHHH...

Kako se hrane Hrvati?

Prvo nacionalno istraživanje prehrambenih navika pokazalo je da Dalmatinci ne jedu ribu, svi jedu premalo voća, ali zato pijemo dovoljno vode

Voća jedemo premalo
Voća jedemo premalo (Arhiva)
Više o

hrana

,

voće

,

Hrvati

Raštika, čuli ste, slabo zanima ljude u Hrvatskoj. Ali zato ih zanimaju pivo, svinjetina, prženi krumpiri i čim više kruha. To je pokazalo prvo nacionalno istraživanje prehrambenih navika. Dalmatinci ne jedu ribu, svi jedu premalo voća, ali zato pijemo dovoljno vode.

Baš ovo najomiljeniji je ručak u Hrvatskoj - juha od piletine, pečeni krumpir uz koji žene radije biraju pečenu piletinu, a muškarci svinjetinu. I miješana salata!  Uz sve ovo muškarci će popiti čašu piva, a žene čašu mineralne!

Muškarci jednu malu pivu popiju svaki dan, žene jednom tjedno. A svi jedu previše kruha i pekarskih proizvoda. 

Volimo i kavu koja se u Hrvatskoj gotovo uvijek poslužuje uz čašu vode. Možda je i to jedan od razloga zbog kojeg Hrvati popiju čak šest čaša vode na dan i po tome smo drugi u cijeloj Europskoj uniji. A više vode od nas piju jedino Česi.

S kavom i vodom, dan započinje većina Hrvata - barem tako pokazuje prvo nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama koje je provela Hrvatska agencija za hranu.

Po konzumaciji mesa 18. smo u Europi, a u prosjeku pojedemo 150 grama na dan. Ribe se u prosjeku pojede tek 10 grama na dan. I ne, najviše morske i riječne ribe ne jedu Dalmatinci nego Zagrepčani. A onu iz konzerve najčešće jedu Ličani.  

22 posto ljudi u Hrvatskoj nikad, ali baš nikad ne jede topli obrok izvan kuće. A i ono što jedemo kod kuće - nije za pohvalu. Istraživanje je pokazalo da muškarci dnevno pojedu nevjerojatnih 67 grama voća, žene stotinjak grama. 

Četiri bobice crvenog grožđa - toliko voća na dan pojedu muškarci u Hrvatskoj. Žene pojedu malo više - tek jedan kivi.  

Voće Hrvatima dakle nije najomiljenije. Može li ovo biti dovoljno?

"Svakako da ne, trebalo bi biti barem jedno pet takvih obroka dnevno. Svakako ga trebamo uvrstiti čim više u naš jelovnik", smatra nutricionistica Mirna Trumbetaš.

I dok od voća i povrća bježe, Hrvati su, čini se, ludi za mlijekom. Baš to je najpopularnija namirnica. No, trebamo biti umjereni, upozorava Trumbetaš.

"Svakako trebamo biti umjereni jer mlijeko ne trebamo piti kao vodu, a ponekad ga trebamo zamijeniti s proizvodima kao i ubaciti svježi sir s vremena na vrijeme", objašnjava.

Osim prehrambenih navika, ispitivalo se i hrvatsko raspoloženje. Nedjelja i ponedjeljak većini su najtmurniji, dok je subota najsretniji dan.

03.12.2020. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.12.2020. 10:04
    ne bi bas rekao dase ovdje jede manje ribe guzve su oko kocarica i u ribarnici,, manje teenageri jedu povrca i voca vise slatkiše ,mlijeko je točno ni ja ne mogu bez njga vode više ljeti nego zimi pijemo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh