« Život
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
SAVJETI :)

Kako se daje - otkaz?

Kad znate da želite dati otkaz vrijeme je za promjenu u vašem životu, a možda će to neugodno iskustvo otvoriti vrata poslu iz snova

Nekad jednostavno morate dati otkaz
Nekad jednostavno morate dati otkaz (Shutterstock)
Više o

savjeti

,

otkaz

,

davanje otkaza

Otkaz je riječ od koje nas obično prolaze žmarci, bez obzira dobivali ga ili davali... No, ponekad jednostavno znamo da moramo dati otkaz za vlastito dobro, ali jednostavno ne znamo kako i bojimo se reakcije šefa - čak i ako ga ne možemo smisliti. 

Da se razumijemo - kad znate da želite dati otkaz, vrijeme je za promjenu u vašem životu, a možda će to neugodno iskustvo otvoriti vrata poslu iz snova - ili barem onom koji možete tolerirati. 

Evo par dobrodošlih savjeta kako proći kroz to... i ostati normalan:

Odvagnite odluku - prije nego što odjurite puni bijesa šefu u ured i date otkaz, razmislite još jednom. Stavite na papir ZA i PROTIV ostanka na trenutnom poslu, ali nemojte zanemarivati svoje osjećaje. Važno je imati plan B i ne dovoditi se u situaciju da ne znate što bi i kako bi nakon otkaza. Razmislite što je zapravo problem: mrzite li doista taj posao ili vam ne paše okolina i ljudi? Neke se stvari možda daju popraviti pa nemojte donositi ishitrene odluke. 

Odbacite pritisak - mnogi zaboravi da nemaju obvezu ostajati na poslu i da ih nitko nije lancima vezao osim njih samih. Oslobodite se pritiska, ali i dalje imajte poštovanja prema poslodavcu. Nemojte ga dovesti u situaciju da nema nikoga i na vrijeme najavite svoj odlazak. Na taj ćete način otići mirne savjesti i u dobrim odnosima. (FOTO: Thinkstock)

Previše objašnjavanja - zaboravite - svojem posldoavcu ne morate objašnjavati svaki detalj vaše odluke. Korisno je da naglasite pozitivne aspekte vašeg boravka na tom radnom mjestu i kako vas je posao unaprijedio, ali i napomenuti da je vrijeme za nastaviti dalje. Nemojte biti negativni jer nema potrebe. Ovo je možda i posljednji razgovor sa šefom pa pokušajte da nikome na ostane gorak okus. 

Svoja prava - zaštitite - ponekad su ljudi toliko očajni na poslu da odu bez da uopće traže zadnju plaću ili pismo preporuke za novi posao. Nemojte odustati od onog za što ste radili i imajte na umu svoju budućnost. Za novi će vam posao, ali i bilo koji sljedeći biti potrebno imati pozadinu koja potvrđuje da ste vi dobar djelatnik. Svaki poslodavac koji vas cijeni bit će voljan izaći vam u susret pa se nemojte ustručavati zamoliti. 

Usredotočite se na budućnost - nemojte danima proživljavati razgovor koji ste obavili sa svojim, sada već bivšim, šefom. Pred vama je novo, uzbudljivo razdoblje i novi posao pa iskoristite vrijeme da se na novi korak pripremite. 

03.08.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh