« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 8 godina
SAVJETI

Kako sačuvati vrijedne sastojke namirnica

Često kuhanjem praktički bacimo sve vrijedno iz povrća. No postoje trikovima kojima to vrijedno možemo sačuvati

Savjeti za kuhanje
Savjeti za kuhanje (Arhiva)
Više o

kuhanje

,

trikovi

,

sastojci

,

nutritivna vrijednost

Vrijedni sastojci povrća često u kuhanju jednostavno nestanu ili se ne apsorbiraju u tijelu na pravi način, no nakon što pročitate ovih par savjeta, to vam se sigurno više neće događati.

Blitva i špinat te kelj imaju najviše željeza. Mrkva je dobra za vid, za oči. Rajčica je najbolja, čisti krv, sve što je crveno - pospješuje krvnu sliku.

Kažu i da je brokula dobra za one koji imaju problema s gušteračom i pospješuje rad štitne žlijezde.

Brokulu nećemo kuhati više od tri minute i kod jela ćemo je dobro sažvakati kako bismo oslobodili taj njezin aktivni sastojak. U kombinaciji s onima iz orašastih plodova naš organizam pucat će od zdravlja

No, kako ove vrijedne sastojke prilikom kuhanja sačuvati u namirnicama? Često kuhanjem praktički bacimo sve vrijedno iz povrća. No postoje trikovima kojima to vrijedno možemo sačuvati.

"Što je paradajz crveniji ima više likopena, a likopen je vrlo važan antioksidans i na njega trebamo misliti kad dolaze topliji dani kad bi se htjeli sunčati kad bi htjeli lijepu kožu itd. Rajčicu trebamo prvo termički obraditi. Zašto? Zato što se najviše likopena nalazi upravo u njegovoj koži. I onda kad ju termički obradimo šta se dogodi? Ta koža popuca, i oslobodi se taj naš likopen", pojasnila je nutricionistica Diana Gluhak.

No, rajčicu nije dovoljno samo skuhati u vlastitom soku. Njemu treba dodati malo maslinovog ulja, koje pomaže da se taj famozni likopen absorbira. Slična stvar je i s mrkvom!

"Mrkve su nam bogate betakarotenom, svi govore da su mrkve dobre za dobar vid, i onda ogule mrkvu daju djetetu i kažu evo ti to ti je za dobar vid! E pa tako je mene je mama tako hranila, imam -6. hahaha, Mrkvicu trebamo naribati i malo preliti s maslinovim uljem", tvrdi nutricionistica.

Maslinovo ulje je uvijek dobrodošlo kada je u pitanju zeleno lisnato povrće poput rikole, špinata, zelene salate. No, čaroliju napravi jedan drugi sastojak. 

"Znači unutra se nalazi željezo. Ono nam baš nije dostupno za absorpciju. I onda što s njim trebamo napraviti? Trebamo preliti tu salatu limunom jer limun ima vitamina C. Vitamin C će osloboditi biljno željezo", naglašava Gluhak.

04.05.2016. 15:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh