« Svijet
objavljeno prije 10 godina
LISAC

Kako Putin pobjeđuje Zapad u Ukrajini

Vladimir Putin shvatio je sve prednosti globalizacije, što se ne može reći za Zapad i NATO koji se ponašaju kao da još uvijek traje Hladni rat

Putin radi što želi u Ukrajini
Putin radi što želi u Ukrajini (Arhiva)
Više o

Ukrajina

,

Vladimir Putin

,

ukrajinska kriza

,

Vladislav Surkov

,

nelinearni rat

Pristup Kremlja mogao bi se opisati kao nelinearni rat: taj je izraz upotrijebio Vladislav Surkov, bliski savjetnik predsjednika Vladimira Putina u kratkoj priči koju je pod svojim pseudonimom Nathan Duvovitsky objavio tek koji dan prije ruske aneksije Krima.

Surkov piše o nelinearnom ratu: U primitivnim ratovima 19. i 20. stoljeća borile su se samo dvije strane. Dvije države, dva bloka saveznika. Sada su se sukobile četiri koalicije. Ne dvije protiv drugih dviju, ili tri protiv jedne. Sve protiv svih", kaže Surkov u distopiji koju je smjestio u budućnost, "nakon petoga svjetskog rata".

Osoba koju smatraju izumiteljem sustava "upravljane demokracije" kakva dominira Rusijom 21. stoljeća u ovoj se priči okreće vanjskoj politici i stvara svijet u kojem više ne vrijede stare geopolitičke paradigme.

Stari savezi poput NATO-a ili EU-a znače manje od komercijalnih odnosa s nominalno zapadnim tvrtkama poput Exxona, BP-a ili Mercedesa. Zapad se htio ubrzanim prihvaćanjem Rusije u globalno gospodarstvo osigurati od eventualne agresije, ali Kremlj je brzo shvatio da upravo takvim povezivanjem Rusija može nekažnjeno izvršiti agresiju.

09.05.2014. 08:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Admir
    09.05.2014. 11:20
    Vladimir Putin je pod direktnim udarom NATO agresije koja mu parkira raketne sustave na stotinjak kilometara od Moskve. Razlog ove NATO agresije jeste donekle želja za totalnom dominacijom, globalnom vladom i nastavkom plačkanja ostatka svijeta od strane SAD-a. Sa druge strane SAD je satjeran u ćošak Rusko Kineskim laganim napadima na Petrodolar i pružanjem utočišta i zaštite napadnutim državama i narodima. Zapad je de fakto propao ako dolar propadne i sada im preostaje nuklearni rat kao jedina opcija.

    Eto moje viđenje situacije. Mislim da ima više argumentacije nego u posmatranom članku koji se poziva na neke naučnofantastične priče nekog tamo autora i na osnovu istih pokušava da n atakne putinu brčiće ko u hitlera. Žalosno je što ovakve članke kopi paste furaju svi korporativni mediji i žalosno je što čitaoci više nemaju kritično razmišljanje da uoče šuplju propagandu.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh