« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
8 NAČINA

Kako pronaći motivaciju?

Motivaciju nije lako pronaći, a još teže ju je zadržati uz sve prepreke koje se mogu naći na putu

motivacija
motivacija (Shutterstock)
Više o

učenje

,

lijenost

,

psihologija

,

motivacija

Koliko ste si puta rekli da bi mogli postići puno više kad bi se uspijeli motivirati za određene poteze i poslove? Ako osjećate da vam nedostaje motivacije kako bi ostvarili neke svoje životne ciljeve, pokušajte s jedom od sljedećih deset tehnika koje preporučuju psiholozi:

1. Presipitajte životne vrijednosti

Razmislite u kojoj mjeri je zadatak kojeg morate obaviti usklađen s vašim svjetonazorom - ukoliko odgovara vašim životnim vrijednostima, dobili ste razlog više da se pokrenete. Također, pokušajte otrkiti nematerijalni dio kojeg ćete dobiti ako izvršite obvezu.

2. Pitajte zašto

Stručnjaci smo u pronalaženju objašnjenja zašto nešto nismo učinili, ali umjesto da se koncentrirate na izgovore, pitajte se je li i zašto zadatak važan? Na primjer, mrska obveza može biti važna za sigurnost obitelji.

3. Sastavite popis

Sastavite popis od deset razloga zašto bi trebali nešto učiniti. Popis zatim objesite na vidljivo mjesto u stanu kako bi se svakodnevno prisjetili obveze koja je pred vama. Metoda je posebno učinkovita kod studenata koji se kroz deset razloga mogu motivirati za učenje i završetak studija. Vizualni podsjetnici također pomažu preborditi motivacijske krize i lijenost.

4. Preispitajte ciljeve

Ljudi su u pravilu više motivirani kada su ciljevi pozitivni i ostvarivi, a ne kada ih opterećuju i kada se čine kao nemoguća misija. Formulirajte si stoga nekoliko manjih, privlačnih ciljeva koji će vas odvesti do željenog konačnog odredišta. Na primjer, umjesto "Moram u mjesec dana položiti pet ispita", recite si "Kad položim sutrašnji ispit, imam slobodan dan za druženje s prijateljima."

5. Iskoristite vrijeme vožnje

Autor brojnih priručnika Steve Chandler tvrdi da bi za vrijeme vožnje trebali preslušavati predavanja motivacijskih govornika. Njegova istraživanja su pokazala da u samo tri mjeseca takve vožnje možemo usvojiti količinu gradiva koja obuhvaća cijeli semestar na fakultetu.

6. Zadržite pozitivan stav

Zadržati visoku razinu motivacije iz dana u dan nije moguće, a ukoliko na tome inzistirate možete izgorjeti u pretjeranom htijenju. Ako ste namjeravali pretrčati deset kilometara, a pretrčali ste samo pet, budite zadovoljni s dnevnim učinkom i izbjegavajte pretjeranu samokritičnost.

7. Naučite hodati

Kad male bebe uče hodati prvo naprave dva tri koraka, padnu pa se ponovno ustanu i naprave još koji korak, dok na kraju ne prohodaju. Ugledajte se u bebe, prihvatite padove i budite svjesni da se krećete u pravom smjeru iako ćete do cilja doći malo sporije nego što ste očekivali.  

8. Trud će biti nagrađen

Ako pokušavate i pokušavate, ali nikako da možete ostvariti željeni rezultat, nema razloga za predaju. Koncentrirajte se na trud kojeg ste uložili i budite ponosni na sebe svaki puta kada pružate svoj maksimum, bez obzira na konkretan učinak.  

17.05.2010. 00:48:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh