« Život
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
OBIČAJI

Kako privući sreću u Novoj godini?

Bilo koji oblik peradi neželjen gost na prazničnom stolu jer se na taj način osigurava da blagostanje ostane u kući, ne dajući mu mogućnost da odleprša

Ovako rade naši stari :)
Ovako rade naši stari :) (Arhiva)
Više o

doček Nove godine

,

običaji

Stara i Nova godina trebaju biti dani veselja i zabave, no narodni običajikoji se tih dana provode nisu šala - nastali su kao izraz želje da se sve loše ostavi u godini koja je prošla, a u novu godinu uđe na najbolji mogući način.

Što se ne radi 

Ne posuđuje se novac početkom godine, jer je simbolika jednostavna - nećete ga imati dovoljno tijekom godine. Jednako tako, 1. siječnja ništa se ne iznosi iz kuće, niti kolači iil slično.

Rublje se 1. siječnja ne pere (a i svako drugo pranje treba svesti na najmanju mjeru) jer bi to simboliziralo loše zdravlje ukućana u novoj godini, kao i razbijanje stvari.

Što se radi

Na dočeku treba imati nešto crveno od odjeće za sreću u ljubavi, a prvog dana Nove godine treba obaviti makar neki simboličan posao povezan s onim što inače radite (makar napraviti bilješke o tome što trebate napraviti prvog sljedećeg radnog dana), jer tako simbolizirate da ćete u novoj godini imati dovoljno posla koji ćete raditi s voljom i žarom.

Sreća s novcem priziva se tako da se prije dolaska Nove godine u svaki prazni novčanik koji imate u kući stavi nešto novaca kako ne bi prazan dočekao smjenu godina. Simbolika je i tu jasna - tako osiguravate da u nastupajućoj godini imate dovoljno novaca za sve što vam treba.

Uz to je bilo koji oblik peradi neželjen gost na prazničnom stolu jer se na taj način osigurava da blagostanje ostane u kući, ne dajući mu mogućnost da odleprša.

U ponoć se, naravno, razmjenjuju poljupci s dragim osobama što je znak potvrde da će vaša bliskost trajati i u novoj godini. Novu godinu treba čestitati svima koje volite - osobno, telefonom, porukom, e-mailom ... nije važno kako, važno je da potvrdite da vam je stalo do vašeg odnosa.

Važno je i tko će vam prvi ući na vrata nakon ponoći, jer će ta osoba imati značajan utjecaj na vaš život u novoj godini.

 

Eto, sad znate što vam je činiti ...

31.12.2018. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh