Kako pripremiti jaja na zdrav način?
Istraživanja pokazuju da ako su jaja pripremana 40 minuta, mogu izgubiti čak 61 posto vitamina D, a tijekom prženja ili kuhanja količina vitamina D smanjuje se samo za 18 posto
Jaja su vjerojatno najbolji obrok koji možete pripremiti kada nemate vremena - jeftina, ali nevjerojatno hranjiva namirnica. Sadrže relativno malo kalorija, ali prepune su bjelančevina, vitamina, minerala, zdravih masti i raznih hranjivih sastojaka u tragovima. Način pripremanja jaja može utjecati na hranjive sastojke.
Mogu se pripremati na različite načine i vrlo lako kombinirati s drugim zdravim namirnicama poput povrća. Priprema će također uništiti opasne bakterije što ih čini sigurnim za konzumiranje. Jaja mogu biti kuhana, poširana, kao omlet ili kajgana te kao dio raznih jela.
Kuhanje jaja čini sigurnim za jelo, ali tako će proteini u jajima biti lakši za probavu.
Jedno istraživanje pokazuje da tijelo može iskoristiti 91 posto proteina iz kuhanog jaja u odnosu na samo 51 posto iz sirovog jaja.
Iako pripremanje jaja neke nutrijente čini lako probavljivim, druge može oštetiti. Ovo nije neobično jer kuhanje na visokim temperaturama ili duga priprema može reducirati neke hranjive tvari.
Jedno istraživanje pokazalo je kuhanje jaja smanjuje količinu vitamina A za 17 do 20 posto. Također može smanjiti količinu antioksidansa, piše Health.
Istraživanja pokazuju da ako su jaja pripremana 40 minuta, mogu izgubiti čak 61 posto vitamina D, a tijekom prženja ili kuhanja količina vitamina D smanjuje se samo za 18 posto.
Novi komentar