« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 mjeseci i 8 dana
EHHH...

Kako prepoznati simptome stresa

Donosimo neke od načina na koje vaše tijelo može pokazati simptome stresa

Kako se manifestira stres
Kako se manifestira stres (FreeDigitalPhotos)
Više o

stres

,

simptomi

Stres se manifestira u fizičkim i emocionalnim znakovima. Donosimo neke od načina na koje vaše tijelo može pokazati simptome stresa.

 

Glavobolja - imate osjećaj kao da vas cijeli dan nešto "probija" u glavi? Može biti riječ o migreni koja je uzrokovana stresom jer je stres jedan od najčešćih okidača glavobolja. Ako se pitate kako ih liječiti, nećete se oduševiti odgovorom. Ne postoji način, osim da živite život bez stresa.

Gubitak kose - ako u odvodu počnete uočavati višak pramenova kose, znači da se vrlo vjerojatno suočavate sa stresom. Naravno, ne znači da ste izgubili kosu zauvijek već će krenuti normalno rasti kada se vratite u smireno stanje bez stresa.

Probava - želudac je prvo mjesto na kojem osjećamo simptome stresa i anksioznosti zato što mozak ima direktan utjecaj na njega. Veza želudac - mozak je dvosmjerna ulica koja može izazvati začarani krug učinaka povezanih sa stresom. 

Problemi sa spavanjem - stres itekako može uništiti raspored spavanja te dovesti do lošeg sna i čudnih snova, a samim time i do mentalnih, tjelesnih i zdravstvenih problema koji mogu uzrokovati stres i stvoriti na taj način začarani krug. 

Strah - ako se bojite raditi stvari koje su vas nekada ispunjavale, primjerice druženje s prijateljima, šetnja, tjelovježba, više ne znači da ste samo pod stresom, već da možda patite i od depresije. 

Znojenje - u malim količinama je normalno, ali znoj uzrokovan stresom je sasvim druga priča. Kada tijelo reagira na emociju poput tjeskobe, stresa ili uzbuđenja, znoj se oslobađa iz apokrinskih žlijezda koje tada proizvode poseban tip znoja sastavljen od masnih kiselina i proteina.

Žeđ - dehidracija može dovesti do toga da vaš organizam prestane normalno funkcionirati što može dovesti do stresa. Neke su studije pokazale da čak i manjak od pola litre vode može povećati razinu hormona stresa - kortizola u tijelu. 

07.06.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh