« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
ZAPAMTITE

Kako prepoznati dobru dijetu

Dijete su raznolike i svaka ima neku svoju filozofiju, a na vama je da odaberete onu koja će vama i vašem organizmu najbolje odgovarati

Kako odabrati dijetu za sebe
Kako odabrati dijetu za sebe (FreeDigitalPhotos)
Više o

dijeta

,

učinkovita dijeta

,

najbolje dijete

Dijeta se ne bi trebala započinjati bez dobrog promišljanja i pripreme, pa evo nekoliko znakova da će vama biti dobra i učinkovita.

Fleksibilnost - mnogi će puno lakše izdržati mršavljenje ako im je ponekad dozvoljeno napraviti mala odstupanja od strogog režima dijete. Svaka dijeta može biti u određenoj mjeri fleksibilna tako da to u konačnici ne usporava mršavljenje. Primjerice, ako znate da vas čeka neka večera ili domjenak na kojem se želite malo opustiti, ostatak tjedna se strogo pridržavajte dijete, a to jedno "zabranjeno" jelo vam neće upropastiti mršavljenje. 

Kalorijski deficit - najvažniji faktor koji će dijetu učiniti učinkovitom jest kalorijski deficit, što znači da ukupan unos kalorija putem hrane mora biti manji od ukupne potrošnje kalorija. To je uvjet kojeg dijeta mora zadovoljiti kako bi organizam bio prisiljen na sagorijevanje uskladištenih masnih stanica- mršavljenje. Dakle, svaka dobra dijeta diktira unos ukupne količine kalorija.

Postupnost - one dijete koje će vas odmah natjerati da naglo smanjite unos hrane i gladujete već nakon nekoliko dana neće trajati dugo. Kvalitetne dijete bi postepeno trebale smanjivati unos kalorija, te vam dozvoliti da sa što više hrane ostvarujete rezultate, pa i tako da što kraći period morate gladovati. 

Raznolikost - dijeta ne mora u potpunosti isključiti bilo koju namirnicu ili skupinu nutrijenata. Jedete li raznovrsne namirnice, pobrinut ćete se da unosite sve važne mikro i makronutrijente koji su potrebni organizmu. Ono što je važno jest količina određenih namirnica i njihov ukupan omjer, stoga će primjerice većinu vaših obroka činiti povrće i proteinske namirnice nego ugljikohidratne, ali to ne znači da se ugljikohidrati u potpunosti moraju izbaciti iz prehrane.

20.11.2015. 11:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh