« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
SAVJETI

Kako pravilno pripremiti ribu?

Riba je sjajna za zdravlje, no nerijetko je pripremamo na pogrešan način koji ne samo da nije zdrav, već je izuzetno štetan

Na gradelama da, ali ne i pržene
Na gradelama da, ali ne i pržene (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

riba

,

pečenje

,

prženje

,

priprema

Riba je svima puno češće na meniju ljeti nego zimi, pogotovo ako se nekako dokopate naše prekrasne obale. Svi znamo da je riba dobra za naše zdravlje, a najnovija istraživanja kažu kako čak smanjuje rizik od ranije smrti.

Velike količine lososa i bakalara smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti kod žena za 38 posto, a kod muškaraca smanjuju rizik od bolesti jetre za 37 posto.

Prethodna su istraživanja pokazala kako su omega-3 masne kiseline u ribi one koje reduciraju pojavu raka ili bolesti srca. No, one djeluju korisno samo kada je riba pečena, poširana ili napravljena na grillu, dok ona pržena ima zapravo obrnuti efekt i nema zdrava svojstva. Znanstvenici smatraju da je razlog tome razvoj transmasnih kiselina koje potiču povećanje razine kalorija u hrani.

Istraživači sa Sveučilišta u Zhejiangu analizirali su 240 729 muškaraca i 180 580 žena u vremenskom razdoblju od 16 godina. Sudionici su na pitanja o svojoj prehrani odgovarali putem raznih upitnika. 

Rezultati su pokazali kako su muškarci s najvećom kozumacijom ribe u prehrani smanjili svoj rizik od srčanih bolesti za 10 posto, a od bolesti pluća za čak 20 posto. No, kada je bilo riječ o prženoj ribi, rezultati nisu bili baš pozitivni. Naime, žene koje su konzumirale ribu pripremanu na takav način, povećale su mogućnost ranije smrti

Autori istraživanja savjetuju često konzumiranje ribe i ribljih proizvoda, ali izbjegavati prženje kao način pripreme

28.07.2018. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh