« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
PROBLEMI

Kako pomoći Ukrajini i bez Mađarske?

Mađarska je blokirala zajedničke milijarde pomoći Europske unije Ukrajini, makar je novac ljuto potreban. Ima li načina da se ipak sakupi?

Nije jednostavno...
Nije jednostavno... (Arhiva)
Više o

EU

,

Ukrajina

,

Mađarska

Dan nakon odluke vijeća ministara financija EU iz Budimpešte uporno tvrde kako to nipošto nije niti veto, niti mađarska ucjena preko leđa stradanja Ukrajine. Dapače, Mađarska je spremna pomoći Ukrajini, ali samo bilateralno. Zajedničko zaduživanje čitavu EU „vodi nizbrdo" i na tom putu „nam nema povratka", čuje se iz ureda Orbana.

No činjenica jest, smatraju kritičari, da je to itekako ucjena kad samo jedna zemlja blokira važan naum čitave Unije, a upravo Mađarska koči već čitav niz inicijativa: ne stiže njeno odobrenje za minimalni globalni porez, oteže s ratifikacijom pristupa Švedske i Finske u NATO, a sad i blokira pomoć Ukrajini.

Potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis jedino može izraziti žaljenje ovom odlukom ministara financija EU: „Svojim očima sam vidio koliko je situacija očajna. Moramo sljedećeg mjeseca uplatiti prvu ratu da Ukrajina preživi zimu. Nema alternative - naći ćemo neki način", piše na socijalnoj mreži.

Novac nama pa onda i za Ukrajinu

Razlog mađarskog otpora je svima u Europi više nego jasan: EK je Mađarskoj zamrznula 7,5 milijardi redovne pomoći EU i povrh toga, 5,8 milijardi iz fonda za obnovu od posljedica pandemije korone. Razlog te odluke Bruxellesa su već veoma ozbiljni nedostaci u pravnom poretku Mađarske o čemu postoji već čitavo mnoštvo odluka Europskog suda protiv Mađarske.Komisija utoliko zahtjeva čitav niz reformi, a od Orbana se jedino čuje kako su zapravo provedene. No u Bruxellesu više ne vjeruje riječima, nego djelima koje se ne vide. A ne vide se nikakvi pomaci niti u uspostavi neovisnog pravosuđa, niti promjena u javnim natječajima, nema neovisne službe koja bi se bavila već gorućom korupcijom i nepotizmom u toj zemlji, tu je i problem medija...

No problem kako osigurati novčanu pomoć Ukrajini i bez pristanka Mađarske je veoma velik. Sve odluke takve vrste se donose jednoglasno, a čak i kad bi sve ostale zemlje odlučile Ukrajini osigurati pozajmicu od 18 milijardi eura, to bi mogli samo ako bi svaka od njih pojedinačno bila jamac za taj novac, ne kao Europska unija. U proračunu članica takvog prostora jednostavno - nema, a i takva pozajmica bi ispala skuplja nego zajednička.

Opasan kompromis

Svi načini ipak nekako brzo namaći barem prvu ratu novca za Ukrajinu - bilo iz pričuve fonda EK, bilo pozajmicom kod Europske investicijske banke nisu rješenje niti novaca u pričuvi ima dovoljno. Jer već po sporazumu o udruživanju, Unija uopće nije u stanju izaći na kraj s takvim problemom, baš kao što ima sve većih problema Mađarsku natjerati poštivati odluke i standarde Unije.

Kako se čuje, zbog svega toga Njemačka i Francuska teže nekakvom kompromisu između Mađarske i Europske komisije: nova ocjena onoga što je učinjeno u Mađarskoj bi možda Budimpeštu navela prestati kočiti europske procese i pomoć Ukrajini. To bi mogao biti i problem na sastanku na vrhu sljedećeg tjedna, hoće li većina članica glasovati za nastavak sankcija protiv Mađarske zbog kršenja odredbi vladavine prava. To bi zapravo bila golema sramota za čitavu Europsku uniju i kraj bilo kakvih pokušaja članice dovesti u red ako pređu neke demokratske granice.

Vremena sve manje

Već i zbog toga jedna Nizozemska ne želi niti čuti da se Mađarskoj pruže ustupci jer je tu „na kocki vjerodostojnost čitave EU", izjavio je nizozemska ministrica financija Sigrid Kaag. Protiv bilo kakvog „trulog kompromisa" je i udruga Transparency International koja optužuje Mađarsku kako sustavno ruši demokratske institucije i vladavinu prava, a da isto tako neprestance dobiva novac iz EU.

Vremena za nekakvo rješenje nema mnogo: ne samo što EU hitno treba poslati novac Ukrajini, nego će i Mađarskoj 19. prosinca definitivno propasti dobar dio novca za pomoć u doba pandemije ako joj ta sredstva do onda ne budu uplaćena. No nikakvo rješenje tih problema nije na vidiku.

Piše: Barbara Wesel/DW
10.12.2022. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.12.2022. 09:50
    lud je
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh