« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
NAPOKON

Hrvatska od Nove godine u Schengenu

Od 1. siječnja 2023. ukidaju se kontrole osoba na kopnenim granicama Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom te na morskoj granici s Italijom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

Schengen

Hrvatska je dobila zeleno svjetlo za ulazak u Šengenski prostor. Tako su odlučili mjerodavni ministri na svom sastanku u Bruxellesu, javljaju agencije. To znači da će s Novom godinom prestati granične kontrole osoba na granicama s drugim članicama toga prostora, a to su Slovenija, Italija i Mađarska. Hrvatska je 27 članica Šengenskog prostora.

Već prije početka susreta oko Hrvatske nije bilo gotovo nikakvih dvojbi. I češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan, čija zemlja trenutno predsjeda Europskoj uniji, i potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas, kao i europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson prije početka sastanka Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe izrazili su uvjerenje da će Hrvatska dobiti zeleno svjetlo.

Dvojbe su postojale oko Bugarske i Rumunjske, koje nisu dobile zeleno svjetlo jer nije postignut konsenzus. Austrija se protivi ulasku Bugarske i Rumunjske u Šengenski prostor zbog prevelikog broja migranata koji dolaze Balkanskom rutom. 

Kontrola osobnih dokumenata u zračnim lukama bit će ukinuta 26. ožujka 2023.

Odlukom se na Twitteru pohvalio i hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je objavio fotografiju s ugovorom u društvu s češkim kolegom Vitom Rakušanom.

''Za Hrvatsku i njezine državljane ulazak u šengenski prostor predstavlja ostvarenje strateškog interesa punopravne pripadnosti Europi i Zapadu", izjavio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO). On očekuje da će to poboljšati prometnu povezanost i olakšati gospodarsku suradnju Hrvatske s drugim članicama EU-a.

09.12.2022. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh