« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci
SAVJETI

Kako pokrenuti dan bez nezdrave hrane

Nisu sve namirnice za doručak jednake, posebno kada je u pitanju njihov utjecaj na metabolizam

Nemojte to doručkovati
Nemojte to doručkovati (Arhiva)
Više o

hrana

,

doručak

,

metabolizam

Kao što vjerojatno znate i sami, važno je voditi računa o utjecaju koji naša prehrana može imati na naše tijelo. Odabir doručka posebno je važan jer može odrediti ton za ostatak našeg dana i s vremenom značajno utjecati na cjelokupno zdravlje.

Nisu sve namirnice za doručak jednake, posebno kada je u pitanju njihov utjecaj na metabolizam, kaže liječnik dr. Paul Daidone. Otkrio je tri izbora za doručak koja trebamo izbjegavati ako želimo brži metabolizam. 

Prerađena peciva - razna slatka i slana prerađena peciva mnogima su glavni izbor za doručak, ali nude malo nutritivne vrijednosti. Nažalost, dr. Daidone objašnjava da su te poslastice "prepune rafiniranog brašna i šećera, što uzrokuje brze skokove šećera u krvi nakon kojih slijede padovi." Naglašava da takve fluktuacije mogu negativno utjecati na naš metabolizam.

Slatke pahuljice - za početak, dr. Daidone upozorava na privlačnost slatkih pahuljica, osobito onih koje se prodaju djeci. "Mnoge pahuljice imaju visok udio dodanih šećera, a malo vlakana i proteina. Konzumacija velike količine šećera može dovesti do skokova u razini šećera u krvi i inzulina, što s vremenom može dovesti do inzulinske rezistencije", rekao je za SheFinds. Dodaje da je ova otpornost povezana s usporenim metabolizmom i povećanim skladištenjem masti.

Zaslađeni jogurti - iako jogurt može biti hranjiva opcija za doručak, liječnik savjetuje oprez kada se radi o zaslađenim varijantama. "Mnogi zaslađeni jogurti sadrže veliku količinu dodanog šećera. Bolje je izabrati obični jogurt i dodati voće za slatkoću kako biste izbjegli ovu zamku", savjetuje. Visokoproteinski grčki jogurt odlična je zdrava alternativa.

Dr. Daidone preporučuje da se usredotočimo na opcije doručka bogate hranjivim tvarima koje nude ravnotežu ugljikohidrata, proteina i zdravih masti.

"Opcije poput tosta od cjelovitih žitarica i avokada, zobene kaše s orašastim plodovima i bobičastim voćem ili kajgane od jaja i povrća mogu osigurati energiju i esencijalne hranjive tvari", zaključio je liječnik.

26.04.2024. 08:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.04.2024. 09:01
    no junk food
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh