« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 mjeseci i 15 dana
SAVJETI

Kako podignuti razine dopamina na prirodan način?

Svaki put kad radimo nešto što nam je ugodno, poput dobrog obroka, seksa ili trčanja, u našem se mozgu oslobađa malo dopamina... pa pojačajte unos ;)

Nikad previše ;)
Nikad previše ;) (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

dopamin

,

veselje

Dopamin, poznat i kao hormon sreće, je kemijski glasnik u našem mozgu koji upravlja motivacijom, kretanjem, pamćenjem, raspoloženjem, spavanjem i regulacijom ponašanja. On je centralni dio moždanog sistema nagrađivanja.

Stoga, bilo bi dobro povećati razinu dopamina i biti uvijek veseo i sretan... no, kako doći do toga? Nije komplicirano, pročitajte ;)

Naspavajte se - dovoljna količina sna svake noći neophodna je za očuvanje našeg zdravlja. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da odrasli spavaju u prosjeku sedam ili više sati svake noći. Kada ne spavate dovoljno, dopaminski receptori u vašem tijelu mogu negativno utjecati. Istraživanja su povezala nedostatak sna s potiskivanjem nekih dopaminskih receptora u vašem tijelu.

Meditirajte - meditacija ima pozitivan učinak na niz mentalnih zdravstvenih stanja, a istraživanja pokazuju da povećava i razinu dopamina.

Redovito vježbajte - dokazano je da je redovito vježbanje vrlo važno za zdravlje našeg mozga. Kad god vježbamo, naš mozak oslobađa nešto dopamina. Iako je potrebno provesti više istraživanja o točnom mehanizmu koji navodi mozak da proizvodi dopamin dok vježbamo, vjerojatno ste upoznati s dobrim osjećajem koji imate nakon vježbanja.

Slušajte glazbu - napravite popis za reprodukciju svoje omiljene glazbe i slušajte je kada se osjećate bezvoljno, nemotivirano ili imate druge simptome koji ukazuju na niske razine dopamina. Znanstveno je dokazano da slušanje glazbe koja vam je ugodna može dovesti do oslobađanja dopamina u mozgu.

Smanjite unos prerađenih šećera - konzumacija prerađenih šećera poput slatkiša i gaziranih sokova može povećati razinu dopamina, ali samo privremeno i umjetno. Kao i s alkoholom i drogama, šećer osigurava trenutni skok dopamina dok istovremeno utječe na brzinu kojom ga vaše tijelo prirodno proizvodi.

Uklonite stresore iz svog života - stres prethodi mnogim zdravstvenim stanjima, a također uzrokuje nisku razinu dopamina. Ne možemo uvijek kontrolirati sve što unosi stres u naše živote, ali možemo eliminirati stresore nad kojima imamo određenu kontrolu.

Zdravo se hranite - zdrava prehrana ima nekoliko prednosti za vaše tijelo i um, a povećanje razine dopamina dio je toga. Namirnice bogate tirozinom poput badema, ribe, jaja i piletine posebno su dobre za podizanje razine dopamina. Tirozin je aminokiselina koju tijelo prirodno proizvodi. Dopamin se proizvodi od ove aminokiseline i može se naći u hrani bogatoj proteinima. Hrana koja sadrži prirodne probiotike poput jogurta i kefira također može povećati proizvodnju dopamina. Iako i napitci na bazi kave također povećavaju naš dopamin, važno je ne razviti ovisnost o kofeinu.

09.06.2023. 11:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh