« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina
BORBA PROTIV GLADI

Kako pobijediti osjećaj gladi prije spavanja

I dok većina nas koji redovito držimo dijete još kako tako uspijeva izdržati glad tijekom dana, mnogi „padnu" upravo za vrijeme onih nekoliko sati uoči odlaska u krevet

Fotografija vijesti
Više o

dijeta

,

mršavljenje

,

osjećaj gladi

,

glad prije spavanja

Doba kupaćih kostima i izležavanja na plaži mnoge je zadnjih dana i tjedana natjeralo na kojekakve dijete i kure gladovanja, u namjeri da u zadnji čas izgube koji kilogram viška nakupljen tijekom duge zime. I dok većina nas koji redovito držimo dijete još kako tako uspijeva izdržati glad tijekom dana, mnogi „padnu" upravo za vrijeme onih nekoliko sati uoči odlaska u krevet, kad glad postaje često neizdrživa. Srećom, postoji nekoliko taktika pomoću kojih možete kontrolirati glad prije spavanja, a mi vam prenosimo najučinkovitije od njih.

1. Jedite dovoljno zasitnu večeru

Ovo je nešto što se čini očitim, ali upravo je večera obrok u danu za koji će vam većina dijeta reći kako mora biti iznimno lagan i niskokaloričan. Iako večera stvarno ne bi trebala biti teška i obilna, to nipošto ne znači da će vam zelena salata ili jedna jabuka biti dovoljni da izdržite još nekoliko sati prije negoli odete u krevet.

2. Jedite voće

Glad koja nam se javlja navečer često je pogonjena željom za slatkim. Voćka ili dvije fenomenalan su način da zadovoljite ovu potrebu, a istovremeno ne „zgriješite" nekakvom nezdravom čokoladom ili keksima.

3. Pijte biljni čaj

Lipa, kamilica, metvica, kopriva, melisa, maslačak... Koji god odaberete, ne možete pogriješiti. Čajevi poput metvice ili kamilice ostavit će vrlo ugodan okus u vašim ustima, a istovremeno i „prevariti" osjećaj gladi.

4. Perite zube odmah nakon večere

Zubari diljem svijeta preporučuju pranje zubi odmah nakon jela kako bismo izbjegli stvaranje karijesa. To posebice vrijedi nakon večere, budući da između posljednjeg obroka u danu i odlaska na spavanje (kad obično peremo zube) može proći i više sati. Ono što je posebno zanimljivo ovdje jest činjenica da nam okus zubne paste u ustima smanjuje osjećaj gladi i smanjuje nam šansu da ćemo u sitne noćne sate „pljačkati" frižider.

5. Pijte vodu

Vodu je vrlo lako previdjeti kao jednostavan i efikasan način za izbjegavanje osjećaja gladi. Ne samo da je naš mozak sklon povremeno krivo protumačiti žeđ kao osjećaj gladi, već je voda izvrstan način da ga na neko vrijeme prevarimo kako nam je želudac pun. Ponekad je to sasvim dovoljno da ne odemo u krevet gladni.

6. Nazovite prijateljicu

Večernja potreba za hranom nije simptom prave gladi, već se u velikoj većini slučajeva radi o psihološkom efektu. Vjerovali ili ne, jedan od najboljih načina da zatomite potrebu za grickanjem hrane jest da nazovete prijateljicu i izbrbljate jedna drugoj sve što vam je na umu. Kad jednom završite s razgovorom, shvatit ćete da vas je prošla i potreba za grickanjem.

27.06.2012. 21:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh