Kako očistiti namirnice od pesticida
Na svu sreću, neke namirnice koje imamo u kuhinjskom ormariću skidaju dobar dio otrova
Zdrava hrana ne nalazi se na svakom uglu, a naročito ne u velikim trgovinama na odjelima voća i povrća - na žalost, većina tih namirnica prekrivena je raznim pesticidima i herbicidima kako bi izgledale ljepše i trajale duže... a za naše zdravlje nitko baš ne pita.
No, na sreću, neke namirnice koje imamo u kuhinjskom ormariću skidaju dobar dio otrova. Soda bikarbona, sol i limun najučinkovitiji su u tome.
Čišćenje namirnica je zapravo prilično jednostavno - u veći lonac ulijte mlaku vodu i dodajte dvije žličice soli pa kada se otopi, u lonac stavite namirnice, potopite ih i ostavite da se namaču 15 minuta.
Ova metoda idealna je za zeleno lisnato povrće poput blitve, špinata i kupusa, brokule i cvjetače, ali ne i za gljive jer će se napiti vode.
Za učinkovito uklanjanje pesticida i herbicida korisna je kombinacija limuna, octa i sode bikarbone. Sastojke možete promiješati i staviti u sprej s raspršivačem pa isprati nakon desetak minuta.
Ako su jabuke i citrusi premazani voskom kako bi im se produljio rok trajanja, nije dovoljno ispiranje. Koru treba oguliti zbog opasnosti od mikroorganizama koji se skrivaju pod korom.
Sve u svemu, izgleda da nije dovoljno samo se sjetiti kupiti voće i povrće, već ga i pripremiti za konzumaciju...
Novi komentar