« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
MESIĆ PORUČIO

Kako NATO i EU mogu odlučivati o vlasti u zemlji koja nije njihova članica?

Bivši hrvatski predsjednik istaknuo je da nijednom prilikom, od početka krize u Libiji, nije ocjenjivao ni branio tamošnji režim i njegova čelnika, nego samo principe

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Stjepan Mesić

,

NATO

,

Libija

U izjavi navodi da je na reagiranje potaknut nekim tekstovima u dnevnim i tjednim publikacijama, izjavama Andrije Hebranga što ih one prenose, te riječima Igora Zidića u programu HTV-a.

"Smatram potrebnim - zbog objektivnog informiranja onih koje se svjesno i sustavno dezinformira - izjaviti sljedeće: Nijednom prilikom, od početka krize u Libiji, pa do danas, nisam ni ocjenjivao karakter tamošnjeg režima i njegova - neformalnog - čelnika, niti sam ustajao u njihovu obranu. Ono što jesam branio, to su principi. U ovome konkretnom slučaju riječ je o tome da smatram nedopustivim i krajnje opasnim da se u međunarodnim odnosima prihvati kao presedan model na osnovi kojega skupina zemalja, čak i oslanjajući se na rezoluciju Vijeća sigurnosti, može odlučivati tko će biti na vlasti u nekoj trećoj, suverenoj zemlji", navodi Mesić u izjavi za javnost.

Smatra kako ideje da se ukine financiranje Ureda bivšeg predsjednika Republike dolaze od čvrstih zagovornika jednoumlja. "Ideja da mi se onemogući iznošenje načelnih stavova, koje - naravno - iznosim ne u ime države, nego kao svoje osobno mišljenje, time da se ukinu sredstva za financiranje Ureda bivšeg predsjednika Republike, pokazuje kako shvaćaju demokraciju i pravo na slobodu misli i govora neki od onih koji bi voljeli da ih se doživi kao pobornike demokracije, a koji su - u osnovi - čvrsti zagovornici jednoumlja. Moja stanovišta ne štete ni na koji način Republici Hrvatskoj", tvrdi Mesić i ocjenjuje kako bi "pokušaj da se bivšem šefu države zatvore usta jer se nekima ne sviđa to što on govori" svakako štetio državi.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odbacio je ocjene da brani svoje privatne interese ili interese neke tvrtke. "Napokon, tvrdnje da obranom načela zapravo branim neke svoje privatne interese, ili interese ove ili one tvrtke, lišene su svake osnove. Uvijek sam nastojao, a nastojat ću i dalje - koliko mi mogućnosti dopuštaju - promicati interese hrvatskih tvrtki, svih bez razlike, na tržištima na kojima imaju određene šanse. A Ingra, u kojoj sam predsjednik Nadzornog odbora, u Libiji nema ni jedan posao. Baš ni jedan", naveo je Mesić u izjavi za javnost.

30.03.2011. 19:45:24
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    31.03.2011. 02:44
    Mesić na kaju opet jedini pametan od sviju. Ovaj Hebrang režimski dupelzaac je nešto najodvratnije što se Hrvatskoj moglo dogoditi on je takva fašistička ljiga da je to neopisivo odvratno.
    I da Stipe to je istina nema se pravo na drugačije mišljenje Euro Atlanske integracije ne dozvoljavaju to nego samo njihovo mišljenje se može uvažiti.
    A ovo što spotiču Stipi da brani poslove tvrtki pa šta pa to su koliko znam Hrvatske tvrtke, još jedan dokaz da Hebrang nema pola mozga i ne samo što su to HR tvrtke nego će njima biti otet posao za viši cilj a taj viši cilje je da Ameri Francuzi i Englezi preuzmu sve poslove u Libiji a postupno u cijeloj sjevernoj Africi što je tradicionalno HR tržište pogotovo što se tiće inženjerstva.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh