« Život
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
EH, DA ...

Kako nas tehnologija zaglupljuje

Fenomen ubrzanog gubitka pamćenja uzrokovanog modernom tehnologijom sve je rašireniji, a znanstvenici su ga nazvali e-mencija

Više ništa ne moramo pamtiti
Više ništa ne moramo pamtiti (Arhiva)
Više o

pamćenje

,

tehnologija

,

smartphoni

,

gadgeti

,

gubitak pamćenja

,

e-mencija

,

kognitivne mape

Moderna tehnologija definitivno nas zaglupljuje, tvrde znanstvenici, a oni malo stariji mogu to i potvrditi. Ne tako davno znali smo sve brojeve telefona prijatelja na pamet, a kad smo išli negdje, auto karte bile su nam jedini prijatelj.

Sada je sve zapisano u memoriji smartphona, nove shopping centre tražimo navigacijom, a sve to utječe na propadanje ljudskog mozga zbog nedovoljnog upotrebljavanja. Najviše pati memorija, pa su znanstvenici ovaj fenomen nazvali e-mencijom

>> Facebook šteti pamćenju i društvenom životu >>

Istraživanja su pokazala da su zapravo najveći problem uređaji za navigaciju iz razloga što potpuno zamjenjuju sofisticirani sustav za stvaranje kognitivnih mapa u mozgu, uništavajući na taj način naš primitivni instinkt koji je bio od ključne važnosti za opstanak ljudske vrste.

Štoviše, istraživanje provedeno na britanskim taksistima pokazalo je da oni koji koriste uređaje za navigaciju imaju manji hipokampus od onih koji voze po sjećanju. Hipokampus inače počinje prvi propadati kad dođe do demencije i ostalih bolesti starije dobi.

>> Pamćenje na udaru stresa i multitaskinga >>

Sve u svemu, s tehnologijom oprezno!

14.03.2015. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh