« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
Negativan utjecaj

Kako nas pun mjesec doista može pretvoriti u vukodlaka

Smatra se da vukodlaci nisu ništa drugo doli strašna mitska čudovišta, no možda biste trebali razmisliti opet

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant art)
Više o

poremećaj

,

vukodlak

,

pun mjesec

Nova studija sugerira da nas pun mjesec može pretvoriti u razdražljivu zvijer. Premda se ne možemo doslovno transformirati u čudovišta kakva prikazuju filmovi, istraživanje pokazuje da simptomi mogu biti zabrinjavajući.

Studija provedena u Australiji otkrila je da je ove godine do srpnja u bolnicu u Sydneyu primljen 91 pacijent s nasilnim, akutnim poremećajem koji se može usporediti s vukodlakom. Prema podacima Leonie Calver, glavne medicinske sestre, četvrtina tih poremećaja dogodila se u noćima za vrijeme punog mjeseca.

˝Neki od tih pacijenata napadali su osoblje bolnice poput životinja˝, dodala je. Morali su biti na sedativima i fizički vezani kako ne bi ozlijedili sebe i druge.

Prema mitologiji, čovjek se u vukodlaka transformira uz pomoć magične pomasti koja se utrlja na kožu ili udiše. Glavni sastojci te pomasti su velebilje i oleander, biljke koje mogu prouzročiti stanje delirija, halucinacije i slično.

No, moderni vukodlaci koriste drugačije supstance - više od 60 posto pacijenata u studiji bili su pod utjecajem alkohola ili droga. ˝Naša otkrića podržavaju premisu da nasilne osobe s akutnim poremećajem ponašanja isto će manifestirati najčešće tijekom punog mjeseca˝, dodaje Calver.

14.12.2009. 13:35:56
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Jura
    30.11.2017. 18:00
    U vrijeme punog mjeseca tko osjeti neke smetnje ili neznam sto vec neka se dobro napije pa se neče sigurno pretvoriti u vukodlaka ili sto vec
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh