Metro-portal.hr

objavljeno 14.12.2009. 13:35:56
Negativan utjecaj

Kako nas pun mjesec doista može pretvoriti u vukodlaka

Smatra se da vukodlaci nisu ništa drugo doli strašna mitska čudovišta, no možda biste trebali razmisliti opet

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant art)
Nova studija sugerira da nas pun mjesec može pretvoriti u razdražljivu zvijer. Premda se ne možemo doslovno transformirati u čudovišta kakva prikazuju filmovi, istraživanje pokazuje da simptomi mogu biti zabrinjavajući.

Studija provedena u Australiji otkrila je da je ove godine do srpnja u bolnicu u Sydneyu primljen 91 pacijent s nasilnim, akutnim poremećajem koji se može usporediti s vukodlakom. Prema podacima Leonie Calver, glavne medicinske sestre, četvrtina tih poremećaja dogodila se u noćima za vrijeme punog mjeseca.

˝Neki od tih pacijenata napadali su osoblje bolnice poput životinja˝, dodala je. Morali su biti na sedativima i fizički vezani kako ne bi ozlijedili sebe i druge.

Prema mitologiji, čovjek se u vukodlaka transformira uz pomoć magične pomasti koja se utrlja na kožu ili udiše. Glavni sastojci te pomasti su velebilje i oleander, biljke koje mogu prouzročiti stanje delirija, halucinacije i slično.

No, moderni vukodlaci koriste drugačije supstance - više od 60 posto pacijenata u studiji bili su pod utjecajem alkohola ili droga. ˝Naša otkrića podržavaju premisu da nasilne osobe s akutnim poremećajem ponašanja isto će manifestirati najčešće tijekom punog mjeseca˝, dodaje Calver.

14.12.2009. 13:35:56
http://metro-portal.hr/kako-nas-pun-mjesec-doista-moze-pretvoriti-u-vukodlaka/28525/