« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BOLNA ISKUSTVA

Kako nas mijenja prekid veze?

Nakon prekida se ne osjećamo loše i izgubljeno samo zbog gubitka partnera, već i zbog velikih promjena u poimanju sebe samih

(Shutterstock)
Više o

ljubav

,

veza

,

prekid

,

osjećaji

Prekid veze sam je po sebi uglavnom neugodan i bolan, no za sobom povlači i neke dublje psihološke promjene u nama samima. Partneri u vezi stvore zajendička prijateljstva, aktivnosti, pa čak i poimanje samih sebe koje se međusobno preklapa.

Studija znanstvenika objavljena u časopisu 'Personality and Social Psychology Bulletin' istražila je kako se mijenjamo nakon pekida, odnosno kako nam se mijenja poimanje samih sebe.

Pokazalo se da osobe nakon prekida imaju smanjenu jasnoću tko su oni zapravo, a takve nejasnoće mogu pridonijeti emocionalnoj boli.

Prekid veze ima više psiholoških posljedica, uključujući i nastojanje osobe da promijeni sebe te osjećaj da su one same sebi manje jasne ili čak manje vrijedne.

''Kad se veza završi, pojedinci ne osjećaju samo bol zbog gubitka partnera, već i promjene u njima samima. Ovo istraživanje je prvo koje pokazuje jedinstveni utjecaj smanjene jasnoće poimanja samog sebe na emocionalnu bol koju pojedinci osjećaju nakon prekida'', zaključuju autorice studije Erica B. Slotter, Wendi L. Gardner i Eli J. Finkel.

13.03.2010. 12:25:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh