« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
MLJAC

Kako napraviti dobar prvosvibanjski roštilj

Prvo pravilo dobrog roštilja - nema smisla škrtariti za par kuna ili dvije pive, kupite neko dobro meso od mesara, a ne u trgovačkom lancu zapakirano u plastiku bog zna kada i gdje

Neka bude pravi ;)
Neka bude pravi ;) (Arhiva)
Više o

roštilj

,

savjeti

,

1. svibnja

Roštilj je hrvatska omiljena zabava u bilo kojem obliku, a naročito kad su nekakvi blagdani pri ruci (u ovom slučaju, Međunarodni praznik rada, ali može i Majmunovo, glavno da se pali roštilj).

Naravno, to ne bi smjelo biti tek tako, bez veze, pa evo par savjeta koji će vam pomoći da ispadne stvarno savršeno u svakom pogledu.

Savjeti za savršen roštilj

Drvo i ugljen - samo kvaliteta igra, nemojte škrtariti jer ćete pogriješiti i ostati bez žara u ključnim trenucima finiširanja hrana

Marinada - ključna stvar, stavite kvalitetno ulje, malo soli i svježeg češnjaka par sati prije pečenja i okus će biti sjajan, možete ubaciti i ružmarina ako imate u vrtu, a kupovne marinade ostavite amaterima. Naravno, meso mora biti kvalitetno, iz mesnice...

>> Savršen roštilj - savjeti za iskusne i one druge >>

Rešetka - mora biti čista, unaprijed se pripremite, nabacite malo više drva i dobro je spalite vatrom prije nego što na nju stavite namirnice, dodatno očistite žičanom četkom i ako pečete meso, obavezno namažite korom od špeka

Kako se peče meso na roštilju

Sve napravite sami, jer ćete jedino tako znati što jedete. U slučaju da pečete veće i tvrđe komade mesa, samo ga posolite prije stavljanja na roštilj, izbjegavajte ulje koje će mu zatvoriti pore. U ostalim slučajevima sirovim češnjakom natrljajte meso prije pečenja i pazite da češnjak ne dođe na roštilj. 

>> Kako pripremiti savršen roštilj >>

Za kraj, pripazite da ne prepečete meso - u slučaju potrebe, očistite rešetku roštilja usred pečenja žičanom četkom kako na njoj ne bi bilo komada spaljenog mesa.

Par malih trikova velikih majstora roštilja:

Meso za ražnjiće narežite na kockice dva puta dva centimetra
Rebra se režu između kostiju
Svinjski kotleti s kostima režu se između kosti na debljinu od 2 centimetra

>> Savršen ljetni roštilj - što staviti na njega >>

Svinjski, janjeći ili teleći but reže se na debljinu od jednog centimetra i dobro ih je istući glatkom stranom bata prije pečenja
Vratina se reže na komade debele centimetar do dva

01.05.2021. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Brain
    01.05.2021. 18:20
    Obožavam meso
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh